V pracovně se bude přemýšlet nejlépe. Jak ji zařídit?

Andrea Berniová
13. 9. 2012 8:32
Klid na práci, dostatek prostoru, kvalitní stůl i židli a správně osvětlení. To vše by vám pracovna měla nabídnout
V pracovně byste se měli cítit dobře
V pracovně byste se měli cítit dobře | Foto: IKEA

Pokud často děláte svou práci doma, nejspíš hledáte místo, kde se vám bude pracovat nejlépe. Když máte na výběr, rozhodně zavrhněte práci v ložnici, nebo dokonce s notebookem v posteli. Ložnice má být místem nerušeného odpočinku, nespojujte si ji proto s prací.

Můžete to zkusit u jídelního stolu, ale kuchyně je poměrně frekventovanou místností a nejspíš vás stále bude někdo rušit, navíc před obědem či večeří budeme muset všechny materiály uklidit ze stolu. Nabízí se ještě obývací pokoj. Pokud se ale ostatní členové rodiny rádi dívají na televizi, pravděpodobně pro vás nebude snadné soustředit se. Ideální je zařídit si vlastní pracovnu.

Jak má pracovna vypadat?

Pracovna, to by měla být místnost, kde můžete v klidu přemýšlet a vejde se do ní všechno, co ke své práci potřebujete. Jak by měla vypadat? Zásadní je kvalitní a dostatečně velký stůl a také ta správná židle. Stůl musí být stabilní. Určitě by se neměl viklat, obzvlášť pokud třeba zhotovujete technické výkresy. Židle by měla mít nastavitelnou výšku. Vhodná je ta otáčecí, manipulace s ní je snazší. Hlavně ale musí poskytovat dostatečnou oporu vašim zádům. Určitě se také budou hodit různé skříňky a police na uskladnění různých dokumentů.

Nezapomínejte na osvětlení. Stůl by měl být u okna, aby na něj co nejdéle dopadalo denní světlo. Když už není zbytí a musíte si rozsvítit, mělo by jít o kvalitní svítidlo, které nabízí dostatek světla a je správně umístěné. Praváci by měli mít zdroj světla nalevo a leváci napravo, jinak si budou stínit rukou.

Zařiďte si alespoň pracovní kout

Ne každý má tak prostorný byt, aby si mohl zařídit celou místnost jen jako pracovnu. Pokud takovou možnost nemáte, zkuste si vytvořit alespoň pracovní kout. V něm by také neměl chybět pevný stůl, kvalitní židle a osvětlení.

 

Právě se děje

Další zprávy