Bez práce je půl milionu Čechů, podporu má jen pětina

Petr Kučera Petr Kučera
10. 9. 2012 10:40
Míra registrované nezaměstnanosti v srpnu zůstala na červencové úrovni 8,3 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DataLife

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v srpnu zůstala na červencové úrovni 8,3 procenta. Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu srpna vzrostl zhruba o tisícovku na 486 693, z toho zhruba 472 tisíc mohlo okamžitě nastoupit do práce. V porovnání s loňským srpnem stoupl počet uchazečů o více než pět tisíc.

Na podporu v nezaměstnanosti měla nárok jen necelá pětina uchazečů, konkrétně 94 535 lidí.

V průběhu srpna bylo nově zaevidováno 42 443 osob. Naopak 41 347 uchazečů z evidence odešlo, do zaměstnání z nich však nastoupilo jen 20 490 osob.

Zaměstnavatelé dobrovolně nahlásili 42 559 volných pracovních míst, což je o necelých 1500 více než v předchozím měsíci a o zhruba 1800 míst více než v srpnu 2011. Dalších zhruba 42 600 volných míst pak zjistily úřady práce z internetových nabídek po očištění duplicit.

Jedenáct uchazečů na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadalo v srpnu průměru 11,4 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Bruntál (39,1), Třebíč (38,1), Teplice (37,9) a Jeseník (34,6).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Most (15,7 %), Bruntál (15,3 %), Karviná a Ústí nad Labem (shodně 13,7 %), Chomutov a Děčín (shodně 13,6 %) a Hodonín (13,1 %).

Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je tradičně v okresech Praha-východ (3,4 %), Praha-západ (shodně 4,2 %), hl. m. Praha (4,4 %) a Mladá Boleslav (4,7 %).

Velkou část - 12,6 procenta - z celkového počtu nezaměstnaných tvoří osoby se zdravotním postižením. Absolventi všech stupňů vzdělání a mladiství se na celkové nezaměstnanosti podílejí 5,1 procenta.

Míra registrované nezaměstnanosti mužů zůstává na 6,9 %, u žen vzrostla na 10,2 %. Poměr mužů a žen mezi uchazeči je ale téměř vyrovnaný, ženy se na celkovém počtu podílejí 52,7 procenta.

Šestí nejlepší v Evropě

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku šestá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost v EU hlásilo v červenci Rakousko (4,5 %), nižší než Česko mají také Lucembursko a Nizozemsko (shodně 5,1 %), Německo (5,8 %) a Malta (6,2 %).

Česko má podle jednotné unijní metodiky míru nezaměstnanosti ve výši 6,6 %.

Na Slovensku dosahuje nezaměstnanost 13,6 %, nejhorší situace je pak ve Španělsku (24,3 %).

Firmy zůstávají opatrné

„Jde o horší srpnový výsledek oproti předchozím dvěma letům, kdy v tomto měsíci počet nezaměstnaných klesal," říká k srpnové nezaměstnanosti v Česku analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Zhoršování podmínek na trhu práce trvá již delší dobu, přesto nelze říct, že by vývoj trhu práce nasvědčoval hluboké krizi. Spíše se zpomalují pohyby na straně propouštění i tvorby nových míst s tím, jak podniky vyčkávají," říká Sobíšek.

Podle Sobíška rozhodne zřejmě podzim. „Buďto dojde k oživení v podnikových zakázkách, které úroveň zaměstnanosti udrží, nebo půjde nahoru míra nezaměstnanosti. Osobně čekám pro konec roku míru nezaměstnanosti na devíti procentech, což by bylo proti loňsku jen mírné zhoršení," dodává analytik.

"Srpen byl poslední měsíc, kdy si ještě někteří čerství absolventi prodloužili prázdniny před vstupem na trh práce, a pravděpodobně i posledním, kdy do letošních statistik pozitivně promluvily sezónní práce. Po zbytek roku čekám růst míry nezaměstnanosti. Firmy své plány na letošní rok už pravděpodobně nepřehodnotí, a tak nepočítám s tím, že by výrazněji vytvářely nová pracovní místa," říká Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika.

Také Václav Franče z Raiffeisenbank připomíná, že tvorba nových pracovních míst je kvůli slabému ekonomickému růstu pomalá, takže nezaměstnaní těžko shánějí práci.

Pro letošní rok očekává Franče průměrnou míru nezaměstnanosti 8,7 procenta, pro příští rok má mírně narůst na 8,8 procenta.

Podívejte se na podrobnější přehled za červenec:

Připomeňte si letošní změny:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nabídka volných pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy