Tradiční roubenka v novém hávu se vrací na výsluní

td
12. 1. 2012 2:24
Vůně dřeva, snadné vytápění a nezaměnitelná atmosféra roubenek láká čím dál více lidí
Foto: Ludvík Hradilek

Tradiční stavba, která patří mezi symboly vesnického koloritu, si pomalu opět získává oblibu. Z vesnic se přesouvá i na okraje měst a stává se čím dál tím populárnější. Roubenky lákají svým přírodním vzhledem, nezaměnitelnou atmosférou, ale i modernějším laděním. Mnohem více než své staré předchůdkyně totiž moderní roubená stavba připomíná severský srub z masivního dřeva. Rustikální styl se vrací do módy a s ním získávají i roubenky pevné postavení v oblasti dřevěných staveb.

Roubené budovy se staví za využití specifického způsobu skládání masivních dřevěných trámů na sebe, na rozdíl od typických srubů však nemají v rozích ponechané přesahy. Pro stavbu se nejčastěji používá dřevo jehličnanů, jako je borovice, jedle nebo modřín. Neupravené dřevo má jen omezenou životnost, proto se chrání pomocí impregnace a nátěru přírodního charakteru.

Mezi klady roubenek patří kromě typické atmosféry zejména skvělé tepelné vlastnosti, snadno se totiž vytápí a dřevo vykazuje skvělé akumulační schopnosti. V roubenkách se také drží větší vlhkost vzduchu, dřevěný masiv také skvěle pohlcuje pachy a navíc dýchá. Nevýhodou je naopak vysoká cena, za kterou může drahý materiál a poměrně značný vliv vlhkosti na změny objemu a tvaru trámů. Proto je vždy nutné oslovit odborníka a prodiskutovat možnosti stavby a vše, co je s ní spojeno. I přesto roubené domy představují ekologické a zdravé bydlení, které nikdy nevyjde z módy.

 

Právě se děje

Další zprávy