Vinotéka hravě nahradí vinný sklep, potěší i designem

td
5. 1. 2012 1:41
Příznivci kvalitního vína ocení možnost skladovat lahve v ideálních podmínkách domácí vinotéky
Foto: Aktuálně.cz

Vinný sklep býval u milovníků a pěstitelů dobrého vína samozřejmostí, život se však již dávno přesunul do měst a tím lehce zkomplikoval možnost skladování většího počtu lahví. Roli chladných a vlhkých sklepů dnes přebírají speciální chladničky na víno, které poskytují ideální podmínky pro uchovávání nejen spotřebních, ale i cennějších archivních vín. Na trhu se objevují desítky typů, velikostí i podob domácích vinoték, ze kterých si vybere opravdu každý.

Jednotlivé typy chladniček na víno se liší objemem, typem chlazení i konstrukcí. Termočlánkové chlazení potěší nulovou hlučností a eliminací nebezpečných vibrací, spotřebuje však více energie. Oproti tomu chlazení pomocí kompresoru nabízí vysoký chladící výkon a nižší spotřebu. Důležitým bodem je rozdělení chladících zón. Jedna zóna označuje, že v celé vinotéce je možné nastavit pouze jednu hodnotu teploty. Více zón, u některých chladniček až šest, se snadno přizpůsobí nejrůznějším druhům vína či sektu.

Luxusnější modely domácích vinoték nabízí i další funkce. Mezi ně patří například uhlíkový filtr, který zabrání rozšiřování nevítaných pachů nebo lávové kameny zajišťující správnou vlhkost. Do chladničky na víno je možné umístit i 180 lahví. Vkusu majitele vína se přizpůsobí i vzhled vinotéky. Na výběr je z několika konstrukcí, lze zakoupit vestavěnou, volně stojící nebo závěsnou chladničku. Nejnovější modely domácích vinoték tak snadno předčí podmínky většiny vinařských sklepů.

 

Právě se děje

Další zprávy