O dřevěnou podlahu je nutné pečovat

td
11. 1. 2012 11:44
Dřevo v bytě patří mezi základní materiály, ale aby si zachovalo svůj vzhled, potřebuje péči
Foto: Avestus Real Estate

Dřevo se hodí snad bez výjimky do jakéhokoli interiéru a ještě stále platí za nejoblíbenější materiál používaný v bytě. Kvalitní dřevěná podlaha je známkou luxusu, vyšší cenu ale vykompenzují dlouholeté služby a vlastnosti, které může nabídnout jedině masivní dřevo. Aby si podlaha zachovala svou krásu, vyžaduje také správnou péči. Rozhodně se vyplatí podlahu nezanedbávat a jednou za rok jí věnovat alespoň tolik času, jako zabralo její vybírání.

Existuje hned několik základních úprav dřevěných podlah, při běžném úklidu na nich však tolik nezáleží. Nejšetrnější způsob, jak zbavit podlahu nečistot, je klasické zametání, ne vždy je však dostačující. Jednou za čas je třeba sáhnout po mokrém hadru nebo mopu. Dřevu škodí nadměrné množství vody, materiál proto jen navlhčíme, aby podlaha zbytečně nenasakovala vlhkost. Vodu smícháme se speciálním čisticím prostředkem na dřevěné podlahy, u dávkování se řídíme návodem. Některé přípravky se vůbec neředí, jen se nanesou na dřevo a poté setřou.

Při běžném úklidu však podlahu nemusíme jen čistit, ale také o ni pečovat. K tomu slouží zejména přípravky obsahující vosky. Ty vrátí dřevu lesk a postarají se i o drobné mechanické poškození, před kterými zároveň chrání. Největší chybou bývá mytí dřevěné podlahy běžnými úklidovými prostředky, které jsou určeny na nádobí nebo nábytek. U starších podlah, kde je již znát značné opotřebení, se nabízí kompletní zbroušení svrchní vrstvy dřeva. Veškeré rýhy a skvrny zmizí, podlaha bude opět jako nová a místnost se změní k nepoznání.

 

Právě se děje

Další zprávy