Kachlová kamna příjemně prohřejí i moderní interiér

td
10. 1. 2012 6:11
Příjemně prohřejí celou místnost, skvěle vypadají a lze je zcela přizpůsobit různým stylům. To jsou kachlová kamna
Foto: Střední škola Horní Bříza

Mnozí si je pamatují z babiččiny domácnosti, jiní už je znají jen z pohádek. Kachlovým kamnům jako nejpraktičtější možnosti vaření už dávno odzvonilo, v moderním interiéru však získaly zcela novou roli - navozují pohodovou atmosféru a představují symbol stabilního domova. Se stoupající oblibou života na venkově a odporem k neustálému spěchu se tak vracejí i monumentální kachlová kamna. A ukazují, že mají své pevné místo i v moderně zařízených prostorách.

Tradiční kamna se neobejdou od ručně vyráběných keramických kachlů. Mnohé firmy si nechávají několik kachlů od každého odstínu v záloze, aby mohly v případě rozbití kachličky snadno vyměnit vadný kus za naprosto stejný. Zachován zůstal celkový ráz kamen, nesmí proto chybět ani sporák a malá pícka. Vyplatí se ke kamnům připojit také dřevěnou lavičku, nebo místo na sezení vytvořit přímo na kamnech.

Jelikož kachlová kamna vyžadují odbornou řemeslnickou práci a je třeba použít pouze kvalitní materiály, odrazí se to i na jejich ceně. Výhody však jasně převažují. Mezi největší lákadla kamen patří samotný princip vytápění. Teplo se totiž šíří sáláním, které neohřívá vzduch, ale předměty v místnosti. Navíc dochází k akumulaci tepla, které se pomalu uvolňuje až dvanáct hodin.

Pro milovníky moderního stylu, které glazované kachle příliš neinspirují, se nabízí i módnější varianta. Jednoduché a rovné linie ve spojení s hladkými jemně tónovanými kachličkami elegantně doplní jakýkoliv prostor, aniž by působily zastarale či příliš rustikálně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy