České stavebnictví zmírá, oživení přijde až v roce 2014

td
11. 1. 2012 2:05
Českému stavebnictví se nedaří, čeká ho pokles v roce 2012 i 2013
Foto: Reuters

Znatelný pokles bude pravděpodobně české stavebnictví provázet nejen v letošním, ale i příštím roce. Vyplývá to z odhadu evropského odborného sdružení Euroconstruct, který předpokládá propad odvětví až o 4, 1 procenta. Česko tak zůstane daleko za výkonným Polskem i Slovenskem a propadne se pravděpodobně až na poslední příčku hodnoceného žebříčku. Vyplývá to ze statistiky, kterou poskytla členská firma Euroconstruktu ÚRS Praha pro ČTK.

Česká republika tak v pozici největšího propadu vystřídá Maďarsko, už v roce 2013 by se však pokles stavebnictví mohl zmírnit až o 0,3 procenta. S rokem 2014 už by měl přijít mírný růst tohoto oboru, mohl by se zvýšit o 1,8 procenta. „Výhled ekonomického růstu pro rok 2012 se jednoznačně zhoršil, a to s ohledem na dramatické zpřísňování rozpočtových politik a pokles důvěry," uvedli odborníci pro ČTK. V Evropě se tak oživení oboru stavebnictví posune o celý rok a zřejmě ani po růstových letech se už nevrátí na původní hodnoty zaznamenané před krizí.

U stagnace českého stavebnického průmyslu hraje důležitou roli také změna daně z přidané hodnoty, která zvýšila cenu všech domů a bytů. To ovlivnilo prodej nemovitostí zejména před koncem roku 2011, po schválení zvýšení daně se objevuje problém s velkým množstvím nových bytů i rozestavěných developerských projektů v insolvenci. Nárůst stavebnictví v rámci zemí střední Evropy zaznamenává například Polsko a sousední Slovensko.

 

Právě se děje

Další zprávy