Šéf pozemkového fondu rezignoval kvůli osobním důvodům

Věra Tůmová
14. 6. 2012 9:00
Šéf pozemkového fondu rezignoval kvůli osobním důvodům
Foto: Richard Matiašek

Praha - Pozemkový fond ČR je momentálně bez ředitele a nyní jej řídí náměstek Petr Šťovíček. Kvůli osobním důvodům totiž na své místo rezignoval ředitel Radim Zika, který svou rezignaci předal ministrovi zemědělství Petru Bendlovi druhou červnovou středu.

"Já jsem již na konci minulého roku avizoval, že chci ukončit svou práci pro PF ČR zároveň s jeho zánikem," poznamenal pro ČTK Radim Zika. Dodal, že premiér Petr Nečas a ministr Bendl však v posledních dnech vyjádřili názor, že pro zachování kontinuity agendy PF ČR je vhodné, aby jeho vrcholné vedení pokračovalo ve své práci i po 1. lednu 2013. Proto jim nabídl, že odejde okamžitě.

Jak to bylo a co se bude dít

Koncem loňského roku se snesla na vládě na adresu fondu kritika z ministerstva zemědělství kvůli pomalému tempu příprav fondu na přeměnu a kvůli plýtvání veřejnými prostředky.

Dalším kritizovaným bodem pak bylo především to, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení transformace fondu. Ministr Bendl proto sestavil šestičlenný tým, který dohlíží na transformaci a ukončení činnosti fondu.

Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Tu dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

Pozemkový fond spravuje podle informací z ČTK státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. K 1. lednu 2013 by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej a pronájem pozemků.

 

Právě se děje

Další zprávy