Začíná se diskutovat o novém rozvoji Prahy. Pomůže to?

Věra Tůmová
1. 5. 2012 16:30
Expertní sbor pražského magistrátu chce změnit chaos v územním plánu na moderní plán Prahy
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Současný územní plán hlavního města je plný chaosu a nekoncepčních řešení. Tento stav se ale nezamlouvá zástupcům kritického expertního sboru Rady hlavního města Prahy a chtějí jej proto změnit. Podle informací z tiskového odboru magistrátu se kvůli tomu tito experti poprvé sešli na konci dubna pod hlavičkou iniciativy s názvem Metropolitní ozvučná deska.

„Základním smyslem Metropolitní ozvučné desky by mělo být vtáhnout odbornou veřejnost do diskuse o budoucím vývoji Prahy tak, aby zásadní a dlouhodobá rozhodnutí, která přijímají orgány hlavního města Prahy, byla konfrontována s názory zástupců odborné veřejnosti a aby tito zástupci odborné veřejnosti přicházeli s vlastními náměty a nápady k vývoji Prahy," poznamenal k nové iniciativě primátor Bohuslav Svoboda.

Iniciátorem nového projektu magistrátu je náměstek primátora Tomáš Hudeček, který si od něj slibuje, že na dalším rozvoji metropole se takto budou společně podílet jak významní odborníci a zástupci různých zájmových skupin, tak i politici z magistrátu.

Fungování iniciativy se teprve rýsuje

Do skupiny by proto měli být podle Hudečka nominováni zástupci různých oborů na dobu dostatečně dlouhou, aby mohli poskytovat k vytvářeným podkladům kvalitní oponenturu. V Metropolitní ozvučné desce by se měli lidé obměňovat podobně jako v horní komoře Parlamentu, kdy po stanoveném období a určitém počtu setkání dojde vždy k obměně třetiny členů.

Metropolitní ozvučná deska by navíc měla podle výstupů z prvního setkání této iniciativy nejen poskytovat zpětnou vazbu komunálním politikům, ale měla by současně i působit směrem k širší veřejnosti.

Nejžhavější témata

Jedním ze stěžejních témat setkání odborníků je Metropolitní územní plán. „Shodli jsme se s přítomnými na tom, že současný územní plán je třeba z chaotického výkresu parcel, který neřeší vliv na okolí, změnit v moderní metropolitní plán, jenž definuje nutná pravidla a bude sloužit ke skutečnému rozvoji veřejného prostoru," říká radní Tomáš Hudeček.

Součástí nového územního plánu by se podle expertní rady měla rozhodně stát i Vltava. „Je třeba pečovat o napojení města na řeku a vyvarovat se příkladů typu holešovického komplexu Marina, kde došlo de facto k odříznutí Holešovic od Vltavy," upozornili na prvním setkání iniciativy odborníci.

K dalším žhavým tématům, která by měl nový územní plán podle zástupců Metropolitní ozvučné desky řešit, náleží komplikovaná a předimenzovaná dopravní situace v městě a problémy rychle se rozvíjejících pražských periferií.

 

Právě se děje

Další zprávy