Postavte si svůj vlastní zahradní domek!

Ilona Víchová
19. 6. 2012 10:28
Zahradní domek je ideální doplněk pro vaši zahradu. Chcete si zahradní domek na nářadí postavit?
Foto: chatky-sauny.cz

Altány, pergoly a zahradní domky na nářadí jsou nedílnou součástí zahrady a okolí vašeho domu. Prostředí se zpříjemní a vy budete mít dostatek úložného prostoru.

Zkuste si zahradní domek postavit sami, uvidíte, že to není těžké. Pokud nechcete věnovat čas stavbě zahradního domku od základu, kupte si zahradní domek montovaný a máte po starostech.

Montovaný dům vám přivezou až domů. Když zvolíte menší, vejde se vám na vozík za auto. Celý domek se rozmontovaný vejde na jednu klasickou paletu. Po dodání si překontrolujte, zda je v  balíku vše, co má být. Pokud budou některé díly kratší, požadujte jejich výměnu. Pomocí soupisu z manuálu si udělejte přehled o tom, co je a není v balíku.

Zahradní domek je třeba ošetřit

Před tím, než dům budete skládat, si ujasněte, zda je nutné ho naimpregnovat. Pokud ano, provádíme impregnaci a nátěr ještě v rozmontovaném stavu. Dřevo ošetřete proti houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu. Na závěr zvolte kvalitní nátěr. Uvažujte o finální lazurovém nátěru, který je silnovrstvý a odolný.

U zahradního domku myslete na podklad

Kromě potřebného nářadí si připravte i podklad, kde bude domek stát. Nejlepší je štěrkové podloží nebo pevná plocha jako zámková dlažba nebo beton. Dřevěný dům by neměl být v kontaktu s trávou ani hlínou, protože by dřevo vzlínalo a hnilo. Řešením je dřevěný rošt z hranolů, který se oddělí asfaltovou lepenkou. Dobrý základ předejde problémům do budoucna.

Pusťte se do toho

Postupujte přesně podle návodu. Rozdělte si dřevo na podlahové, boční stěny, střechu a kostru. Nepouštějte se do stavby zcela samy, pro dobré a rychlé stavění je zapotřebí alespoň dvou lidí. Postupujte pomalu a z rozvahou. Pokud vám nějaký díl nebude sedět, necpěte je do místa násilím. Na stavbu používejte jen ty nástroje, které se uvádí v manuálu a během jednoho dne bude zahradní domek na nářadí hotový.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaké zahradní domky si vybrat?

 

Právě se děje

Další zprávy