Pokles nabídkových cen bytů mimo Prahu pokračuje

Věra Tůmová
10. 7. 2012 8:00
Nabídkové ceny bytů rostly jen díky Praze. Tržní ceny stále klesají
Dispoziční řešení rodinných domů projektu Nový Sedlec je plně podřízeno vysokému obytnému standardu s dostatkem skladových prostor a místa pro domácí práce. Obytné místnosti jsou situovány k osluněným fasádám a obslužné prostory jsou umístěny buď při severní straně objektu, nebo v centru dispozice.
Dispoziční řešení rodinných domů projektu Nový Sedlec je plně podřízeno vysokému obytnému standardu s dostatkem skladových prostor a místa pro domácí práce. Obytné místnosti jsou situovány k osluněným fasádám a obslužné prostory jsou umístěny buď při severní straně objektu, nebo v centru dispozice. | Foto: Konhefr

Praha - Nabídkové ceny bytů v České republice v druhém čtvrtletí letošního roku oproti předchozímu vzrostly o 1,7 procenta. Hlavní podíl na tomto výsledku ovšem mělo hlavní město Praha, protože jinde pokles nabídkových cen i nadále pokračoval. Vyplývá to z nejnovějších dat, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Od dubna do konce června stouply v hlavním městě nabídkové ceny bytů nejvíce od třetího čtvrtletí roku 2008. Celkový nárůst byl v tomto období v Praze o 4,5 procenta, zatímco v ostatních regionech pokračoval pokles, tentokráte o 0,8 procenta.

Co ovlivňuje trh nyní nejvíce

Na vzrůstu nabídkových cen pražských domů a bytů se podle analytika poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřeje Novotného, kterého cituje agentura ČTK, s velkou pravděpodobností podepsaly doprodeje starších projektů ve vyšších cenových hladinách. A nejspíš mělo vliv i zvýšení daně z přidané hodnoty. „Podle mého názoru nepůjde o nový trend, situace na trhu tomu bohužel nenahrává, jak ostatně dokládá situace v regionech," uvedl pro agenturu Ondřej Novotný.

Nejsou ceny jako ceny

Změny v nabídkových cenách bytů a domů ale mají svou výpovědní hodnotu jen do určité míry, protože se v reálu často i značně liší od cen, za které se nemovitosti na trhu skutečně prodávají.

"Statistiky dokončených bytů ukázaly, že Praha zaznamenala nárůst dokončených projektů. Mírný nárůst nabídkových cen bude tedy velmi ovlivněn tím, že se na trhu začaly prodávat nové byty za první ceníkové ceny. Jejich reálná prodejní cena bude nižší. Vyšší ceníková cena na začátku umožňuje developerům lépe pracovat se slevami," upozorňuje Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Prohlédněte si projekty, které se v Česku staví, nebo jsou zrovna dokončené, ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Navzdory uvedenému růstu nabídkových cen pražských nemovitostí tak tržní ceny bydlení vykazují opačný trend. Ceny nových bytů a domů v prvním letošním kvartále klesly o 2,6 procenta, u starších bytů a domů pak o 4,7 procenta.

Nových bytů bude méně

Podle dalších zveřejněných dat ČSÚ je zřejmé, že čísla týkající se nové výstavby budou v budoucnosti i nadále klesat. Počet vydaných stavebních povolení se v květnu 2012 totiž meziročně snížil o 15,3 procenta. Celkově jich stavební úřady vydaly 8952. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 27,9 miliardy korun, což i v této kategorii představuje meziroční pokles, konkrétně o 22,9 procenta.

V květnu 2012 se navíc meziročně snížil i počet zahájených bytů, a to o 26,1 procenta, a podle ČSÚ dosáhl hodnoty 2205 bytů. „Počet zahájených bytů v bytových domech klesl o 38,7 procenta, u bytů v rodinných domech pak došlo k poklesu o 24,8 procenta," uvádí zpráva ČSÚ.

"Potvrzuje se trend posledních měsíců. Pokles ve výstavbě nových bytů je stále dramatický, byť jde o srovnání s rokem 2011, který byl již útlumový," konstatuje Petr Novotný a dále dodává: „Prodeje jdou pomalu, developeři stále ještě prodávají již dříve dokončené projekty, další projekty navíc byly dokončeny. Spouštění nových projektů a výraznější obrat v tomto segmentu stavebnictví neočekávám ani v příštích měsících."

Asi nejpozitivnější čísla ČSÚ se pak týkala dokončených bytů. V květnu 2012 jejich počet totiž meziročně vzrostl o 41,6 procenta a činil 2865 bytů. Počet dokončených bytů v bytových domech vzrostl o 103,4 procenta, což bylo ovlivněno dokončením většího počtu projektů v Praze. V rodinných domech se počet dokončených bytů snížil o 0,8 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy