Od plísně v koupelně pomůže hlavně prevence

TD
12. 12. 2011 1:34
Plíseň není jen estetický problém, má neblahé působení také na lidské zdraví, je proto třeba se jí okamžitě zbavit
Foto: AEG

Často je téměř neviditelná a jen těžko se jí zbavuje. Plíseň. Nejčastěji se objeví v koupelně, kde je pro ni ideální prostředí. Plísně totiž nejlépe rostou na vlhkých místech, kde se příliš nevětrá. Na nevítaného návštěvníka lze však vyzrát hned několika způsoby. I tento problém totiž řeší zejména důkladná prevence, která zaručí, že nebudete muset investovat do drahých čistících prostředků proti plísním a zároveň ochráníte i zdraví všech obyvatel bytu.

První zásadou, která spolehlivě ochrání byt od plísní, je zodpovědný a častý úklid. Eliminuje se tak cokoli, na čem by mikroskopické houby mohly růst. Je třeba nezanedbávat vymytí saponátů či jiných úklidových prostředků ze spár a rohů, i to snižuje pravděpodobnost výskytu plísně. Častým problémem koupelen je velká vlhkost vzduchu, které se lze zbavit díky pravidelnému větrání, na něž se v českých domácnostech zapomíná. Trochu dražší, ale mnohem efektivnější metodu představuje kvalitní odvětrávací systém.

Pokud se plíseň v koupelně již vyskytla, je třeba ji co nejrychleji odstranit. Rozšiřuje totiž v ovzduší nebezpečné výtrusy, které mohou ve vysoké koncentraci vyvolat alergii či dokonce astma. Možná příčina vzniku plísní se skrývá také ve stavebních nedokonalostech, typickým příkladem jsou spáry mezi kachličkami, do kterých zatéká.  Takovou závadu je nutné opravit a raději investovat do rekonstrukce, než riskovat opětovný výskyt mikroskopické houby.

 

Právě se děje

Další zprávy