Centrální vysavač zaručí úklid v tichosti a čistotě

Ilona Víchová
5. 11. 2011 8:20
Proč si neusnadnit práci a posunout luxování na vyšší úroveň. Vysávací systém nevrací do bytu to, co vyluxuje
Foto: Aktuálně.cz

Centrální vysavače jsou na českém trhu poměrně krátkou dobu. Přesto jsou čím dál častěji instalovány do novostaveb. Zákazníci začínají chápat a všímat si výhod centrálního vysávacího systému. Tento produkt dokáže vysát a odvést z domu částice alergenů, které mohou způsobovat značné zdravotní problémy. Jak si mezi centrálními vysavači vybrat? 

Hlavní sací jednotka s odlučovačem prachu bývá nejčastěji schovaná v suterénu, garáži, skladu nebo místnosti, v které se ukrývá technické zázemí pro dům. V hlavní nádobě se usazují hrubší částice a ty jemné, spolu s alergeny, jsou vyfukovány úplně mimo dům. Po objektu je rozvedena síť potrubí, která na řídící systém bezprostředně navazuje. Materiál je hladký a antistatický, aby bylo vše ideálně odvedeno pryč z místností.

Kousek nad podlahou se nachází výstupy hadic - zásuvky. Samotné vysávání se provádí teleskopiskou tyčí na které je umístěn kartáč. Vše je na dostatečně dlouhé a lehké hadici, která se zapojuje do zásuvky. Výrobci mají v nabídce různé příslušenství s otočnými nástavci, sacími hubicemi a tepači na koberec. Proces se spustí pouhým připojením přisávací hadice. Lze si pořídit hadici s otočnou rukojetí s vypínačem, která umožňuje kdykoliv sací jednotku vypnout. Pokud vypínač na příslušenství není, stačí opět hadici vytáhnout ze zásuvky a vše se automaticky vypne. 

Vybrali jsme tři nejčastější výrobce na našem trhu a zaměřili se na kategorii menší rodinné domy a byty do plochy dvou set metrů čtverečních.

Elektrolux Beam Platinum SC 335

Největší vlastností tohoto modelu je tichost a lehkost vysávací hadice. Nízká hlučnost je zajištěná krytem motoru a antivibračním závěsem. Sací výkon je téměř stejný jako u Duovacu 590 Airwattů. Samotný agregát je poměrně lehký - 13 kilogramů. Tento výrobek je určený pro domy s menší podlahovou plochou kolem dvou set metrů čtverečních. Zápornou vlastností této značky je vyšší pořizovací cena. Pro tento typ je přímo na stránkách výrobce uvedeno jednadvacet tisíc korun pouze za agregát.

K této ceně přidáme šest tisíc za sadu příslušenství Beam Aspira a jsme rázem na ceně dvacet sedm tisíc korun za kompletní centrální vysavač. Je pravda, že kdo zkusí manipulovat s hadicí Oxygen o délce devět metrů pochopí, proč je cena tak vysoká. Snadno se ovládá, je lehká a lze na ní regulovat výkon. Kartáč na prach střední, dlouhý a štěrbinová hubice jsou opatřeny LED technologií, která uklízené místo přisvítí. Celou sadu doplňuje držák na příslušenství, kartáč na koberec a kartáč na pevné podlahy. Hadice je závěsná na držák, který je také součástí.  Na agregát a příslušenství je záruka pětiletá. 

Husky Cyklon 160I-EU-H

Agregát má nejmenší nádobu z vybraných modelů. Objem je pouhých třicet čtyři litrů. Filtr je možné vyprat v pračce a vrátit mu vlastnosti zcela nového. Motor Domel je recenzenty chválený jako velmi málo poruchový s chlazením Bypass. Výkonem jsme opět zhruba stejně jako u ostatních modelů kolem 590 Airwattů. Agregát stojí necelých sedmnáct tisíc.

Společně se slušnějším příslušenstvím za komplet zaplatíme dvacet jedna tisíc. Sada příslušenství Comfort obsahuje hadici o délce deset a půl metru. Tím se stává nejdelší z našeho výběru. Součástí jsou základní nástavce včetně držáku na hadici, držáku na teleskopické tyče. Celkový design je ergonomický a velmi dobře se s ním manipuluje. Vypínání je intuitivně umístěné na hadici. Jediná drobná chyba je v jeho hmotnosti. Je o něco těžší než typ Elektrolux a při delším uklízení, je to trochu znát. Záruka od výrobce je pět let na agregát a příslušenství.    

DuoVac Symphonia 150 I

Na našem trhu je nejvíce žádaným modelem od této firmy. Sací jednotka je určená pro rodinné byty a domy do velikosti dvě stě padesát metrů čtverečních. Cenou se dostaneme na necelých dvacet tisíc. Výrobce garantuje zachycení devadesáti sedmi procent částic o velikosti 0,1 mikron. Velkou výhodou filtru je možnost celý kompletně vyprat v pračce. Sací výkon má tato jednotka 523 Airwattů. V recenzích je uživateli v menších bytech vytýkána hlučnost přístroje.

Na tento typ je výrobcem udělena doživotní záruka. Je třeba k ceně zahrnout částku čtyř tisíc za příslušenství, které není součástí centrální vysávací jednotky. Sada  Premium LV obsahuje kvalitní hadici s vypínačem na rukojeti, kombinovatelnou hubici pro vysávání koberců a hladkých podlah a nejpoužívanější nástavce. Délka pružné hadice je devět metrů.     

 

Právě se děje

Další zprávy