O práci realitního makléře usiluje nyní více lidí

Věra Tůmová
14. 7. 2012 8:00
Kvůli pracovním nejistotám se prý zvyšuje zájem o práci realitních makléřů
Řada domů na prodej v jižním Londýně
Řada domů na prodej v jižním Londýně | Foto: Reuters

Praha - O práci realitního makléře má prý zájem stále více lidí. Svůj díl má na tom nejspíš současná situace na českém pracovním trhu. Tvrdí to alespoň podle svých zkušeností z náboru nových realitních makléřů jedna z největších tuzemských realitních kanceláří RE/MAX.

Kvůli nejistotám na pracovním trhu se stále více lidí vrhá právě i do podnikání na živnostenský list. Podle ministerstva průmyslu a obchodu tak podniká nebo se chystá podnikat téměř každý pátý Čech. Řada z těchto lidí přitom sní o kariéře v realitách, která jim přinese závratné příjmy. To ovšem ale zdaleka neplatí pro každého.

„Evidujeme o 30 procent vyšší zájem o pozici realitního makléře," potvrzuje zkušenosti z několika posledních měsíců Hanuš Němeček z realitní kanceláře RE/MAX a dodává: „I přes to, že polovinu uchazečů rovnou odmítneme pro nedostatečné předpoklady, naše síť se jen za posledního půl roku rozrostla o 220 nových makléřů."

Část adeptů na realitního makléře brzo končí…

Hlavním důvodem ukončení spolupráce s novými adepty na práci realitního makléře bývá podle zástupců vybraných českých realitek nedostatečná podpora a vzdělání, které svým makléřům realitní kanceláře poskytují.

Podle Hanuše Němečka by si proto měli zájemci o tuto práci vybírat realitní kancelář, pro kterou chtějí pracovat nejen podle inzerce na volná místa, ale i podle toho, jaké dodatečné vzdělání společnost realitním makléřům nabízí. Orientovat by se pak měli také podle systému garance kvality služeb pro vlastní klienty.

Dalším častým důvodem ukončení činnosti realitního makléře často prý bývá to, že zájemce o práci realitního makléře očekává okamžitý příjem. Ten ale hned s prvním měsícem podnikání v tomto oboru zpravidla nebývá nijak vysoký. A může být někdy i nulový.

„Schopní makléři začínají vydělávat až tak okolo třetího měsíce činnosti. Na druhou stranu tímto způsobem se mohou lidé dostat k výdělku, na který by jako zaměstnanci nikdy nedosáhli," tvrdí Němeček. Důležité tak podle něj je, jak vysokou část odměny makléř z obchodu získává.


Prohlédněte si projekty, které se v Česku staví nebo jsou zrovna dokončené ve fotogalerii vlevo vedle článku.

To, že se v poslední době zvyšuje zájem o práci v realitních kancelářích, ale není podle zástupců realitek zrovna náhodné. Zatímco loňský rok byl pro prodeje nemovitostí výborný i kvůli obavám ze zvýšení DPH, v letošním roce se obecně očekával pokles prodejů, což se ale nijak výrazně nenaplnilo.

„Obávaný pokles se nedostavil. Po první polovině roku jsou naše výsledky podobné jako v loňském roce. Za celý rok pak očekáváme celkový růst obratu a to navzdory negativním očekáváním trhu," konstatuje Hanuš Němeček.

Jedinou zásadní změnou na trhu je tak podle něj změna ve struktuře poptávky. Nejmenší zájem je v tuto chvíli o byty o velikosti 4+1 a více, s rozlohou přesahující 100 metrů. Naopak nejsložitější je podle realitních expertů prodej družstevního bytu. Dlouhodobě pak platí, že nejlépe se prodávají menší byty (obvykle 2+kk o velikosti okolo 65m) v širším centru a s dobrou dopravní obslužností.

--------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy