Neviditelný obrubník: Spása pro okrasné záhony

Ilona Víchová
14. 6. 2012 6:58
Budujete zahradu a potřebujete oddělit květinové záhony? Vyzkoušejte neviditelný obrubník!
Zajímavým detailem je řešení záhonů, které jsou zapuštěné do trávníku.
Zajímavým detailem je řešení záhonů, které jsou zapuštěné do trávníku. | Foto: LandART

Neviditelné obrubníky jsou dobrým řešením pro rozložení naší zahrady. Okrasné záhony musíme oddělit, abychom mohli v klidu posekat trávník a nebrat přitom mulčovací kůru nebo okrasný štěrk.

Pokud budujeme zahradu, je dobré uvažovat o jejím rozdělení a oddělení od travnaté plochy. Neviditelný obrubník dokáže vaši zahradu rozdělit prakticky a na první pohled nic nepoznáte!

Zahrada jako ze škatulky

Neviditelný obrubník je dobrý pomocník při oddělování povrchů na naší zahradě. Trávník neprorůstá do záhonů ani do chodníků. Snadno si vytvarujete záhon podle vašeho vkusu. Zvládnete jakýkoliv tvar. Neviditelný obrubník se dá tvarovat do různých oblouků nebo je stočit do kruhu kolem stromů. Oddělíte plochy, ale nic neuvidíte.

Celý obrubník se zabuduje pod rovinu terénu. Snadno oddělíte trávník s mulčovací kůrou, trávník se štěrkovým kamením, betonové plochy od zámkové dlažby nebo můžete separovat chodníkové čtverce. Stejně tak se používá neviditelný obrubník na rozdělení teras, záhonů a okapových chodníčků.

Proč si vybrat tento obrubník

Jde o moderní prvek, který spolehlivě nahradí betonové obrubníky. Tento plastový obrubník se instaluje o polovinu času méně než betonové prvky. Není třeba dělat žádný kamenitý podsyp a betonovat je. Snadno je uchytíte pomocí 25 centimetrů velkých plastových hřebenů, které vše ukotví.

Pokud nevíte, který typ se hodí na vaši zahradu, nechte si poradit od zahradníků, ale všeobecné platí, že čím vyšší je obrubník, tím je celkově stabilnější. Pokud oddělujete dlažbu, vyberte obrubník stejné výšky jako u dlažby.

Neviditelní obrubník není problém

Je vyrobený z recyklovaného polypropylénu. Celkově je materiál trvanlivý, houževnatý, odolný a velmi lehký. Snadno s plastem manipulujeme. Během teplot - 40 do + 60 stupňů se jeho vlastnosti nezmění. V zimě obrubník nekřehne a nepropadá se.

Neviditelný obrubník 60 má délku 1 metr a na krajích najdete speciální zámky, kterými spojíte tolik dílů, kolik jen budete chtít. Snadno do konstrukce zabudujete vodoinstalaci nebo elektro pro zahradní osvětlení.

Při vymýšlení zahrady vás neviditelný obrubník nebude omezovat. Po nastříhání s ním můžete dělat doslova psí kusy. Kromě kvalitních vlastností lze také podtrhnout nízkou pořizovací cenu. Už za 99 korun získáte jeden metr dlouhý a 60 mm vysoký pás. Je třeba uvažovat při koupi o množství plastových hřebů. Na jeden metr obrubníku slouží k uchycení 2 - 3 hřeby, kdy jeden stojí 5 korun. U množství hřebů záleží na náročném tvarování.

--------------------------------------------------------------------------------

Co vaše zahrada potřebuje nejvíce?

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy