Jak vybrat a uspořádat kuchyňskou pracovní desku?

Andrea Berniová
24. 9. 2012 7:42
Kam umístit dřez? A co sporák? Důležitý je i dostatek prostoru. Nepodceňte správnou organizaci kuchyňské desky
Rozvržení kuchyňské desky je na vás
Rozvržení kuchyňské desky je na vás | Foto: oresi.cz

Budete si zařizovat novou kuchyň? Zásadní je v tomto případě kuchyňská linka. Tu si můžete přizpůsobit přesně podle vašich představ. Vybírejte z velkého množství různých dekorů a barev, i velikost a tvar skříněk či jejich dvířek je na vás. Kuchyni si navíc můžete nechat zhotovit na míru - tak, aby byla jedinečná a splňovala vaše očekávání i nároky na prostor.

Pokud se vám zdá, že máte málo místa k ukládání jídla a nádobí, pořiďte si kuchyňský ostrůvek. Můžete na něm vařit, mýt nádobí, anebo si z něj udělat malý bar.

Pracovní kuchyňská deska na ostrůvku by měla být stejná jako ta, která zdobí vaši linku. A právě pracovní deska je výrazným prvkem interiéru.

Kam umístit kuchyňský dřez a sporák?

Plochu pracovní desky si můžete zorganizovat podle sebe. Kde se vám bude mýt nádobí nejlépe? Kuchyňský dřez můžete umístit kamkoli do pracovní desky. Je potřeba, abyste k němu měli snadný přístup. Může být zabudovaný třeba i v desce kuchyňského ostrůvku.

A co sporák? Pokud jste se rozhodli pro sklokeramickou varnou desku, můžete ji také umístit v podstatě kamkoli - i na kuchyňský ostrůvek. Kolem sporáku by ale měl být dostatek místa, abyste při vaření a přípravě jídla nebyli ničím omezováni. Jen pozor, aby sporák nebyl příliš blízko k zadní stěně kuchyňské linky. Kdybyste o ni náhodou zavadili horkou pánví, můžete linku poškodit.

Rozhodně také nepokládejte horké hrnce či pánve na pracovní desku. Taktéž hrozí její propálení. Používejte podložky pod hrnce. Při krájení vždy používejte pevnou podložku, nůž může desku také poškodit. Některé desky sice nešetrné zacházení vydrží, ale nemusí to být pravidlem.

A jak bude vaše pracovní deska vypadat? Může být z dřevotřísky, ale i z dřevěného masivu, laminátu, ze skla, plechu či kamene.


 

 

Právě se děje

Další zprávy