Anglický styl bydlení: Tradiční vzhled doplní ekologie

td
19. 1. 2012 12:01
Trend anglických čtvrtí se už dostal i do České republiky, stojí ale za pozornost?
Foto: Reuters

Anglické domy nezapřou velice osobitý půvab, typické je pro ně cihlové nebo kamenné obložení, zdi má porostlé břečťanem a okna natřená čistě bílou barvou. Kousek Anglie se dostal i do České republiky, a to v podobě anglické čtvrti, která vyrostla v Lešanech poblíž Prahy. Výstavbu zajistila developerská společnost Anglický resort, která se věnuje obdobným projektům již od roku 2006.

V čem vlastně spočívá tak příznačný britský styl bydlení? Hlavní rozdíl od klasických novostaveb se skrývá ve vnější úpravě domu. Pro Londýn je vzhledem k cenám pozemků a počtu obyvatel typická řadová zástavba, anglický venkov potom inklinuje spíše k použití kamene, rozsáhlým zahradám a vilkám hned pro několik generací obyvatel. Angličané holdují tradici, proto se snaží zachovat starobylý ráz svých sídel co nejdéle. Není proto nijak zvláštní, když některé rodinné domy pamatují už pět století. Stejný dojem se snaží navodit i novostavby, ne vždy však úspěšně. Spíše než na energetickou úspornost se ve Velké Británii klade důraz na tradiční vzhled.

V tomto směru se moderní domky v anglickém stylu od svých britských kolegů liší. Londýnskou atmosféru navozuje pouze vnější fasáda a celkové rozvržení stavby, vevnitř se potom skrývají větší prostory a kvalitní tepelná izolace. Česká variace na anglickou architekturu je proto nízkoenergetická, šetří náklady na elektřinu a plyn a tím pádem je ohleduplná i k přírodě a životnímu prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy