Britská libra pokračuje v pádu, je nejníže od roku 1985. Investoři se bojí "tvrdého" Brexitu

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 10. 2016 18:32
Mnozí investoři se obávají, že vláda směřuje k takzvanému "tvrdému Brexitu", kdy by Británie opustila jednotný trh EU, aby si uchovala kontrolu nad imigrací. To by mohlo vyvolat odchod řady bank z Londýna a podkopat obchodní vztahy s Unií.
Britské libry
Britské libry | Foto: Reuters

Londýn/New York - Britská libra se dnes v obavě z případných negativních dopadů vystoupení Británie z Evropské unie propadla k dolaru na nové minimum za 31 let. Sestoupila tak pod úroveň, na kterou klesla po červnovém referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z evropského bloku.

Libra během dnešního obchodování sestoupila až na 1,2735 USD, nejníže od června 1985. Později se prodávala za 1,2752 USD, proti pondělí tak vykazovala pokles o 0,7 procenta. Od červnového referenda libra ztrácí asi 15 procent.

Vůči české koruně se libra podle dnešního kurzovního lístku České národní banky (ČNB) prodává za 30,865 Kč. Krátce před referendem její kurz přesahoval 35 Kč.

Libra od pondělí reaguje na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle níž Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku. Od tohoto prohlášení již britská měna ztratila téměř dvě procenta.

"Nic z toho, co lidé slyší z Británie, není pro její měnu pozitivní," uvedl analytik Paresh Upadhyaya ze společnosti Pioneer Investments. Mnozí investoři se obávají, že vláda směřuje k takzvanému "tvrdému brexitu", kdy by Británie opustila jednotný trh EU, aby si uchovala kontrolu nad imigrací. To by mohlo vyvolat odchod řady bank z Londýna a podkopat obchodní vztahy s unií.

Mayová chce do března aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, čímž zahájí rozhovory o vystoupení z EU. Trvat by měly minimálně dva roky. Britský ministr financí Philip Hammond v pondělí upozornil, že britská ekonomika bude během rozhovorů čelit otřesům a že ji zřejmě čeká několikaleté období nejistoty.

Dolar dnes posiloval také vůči dalším významným měnám. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, tak zpevnil o 0,7 procenta a dostal se na téměř dvoutýdenní maximum. K růstu dolaru přispěly překvapivě dobré údaje o zpracovatelském sektoru Spojených států, které zvýšily pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy