Bitcoin je už čtrnáctkrát dražší než na začátku roku. Nevíme, kdy bublina praskne, říká firma

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
7. 12. 2017 8:33
Začátkem roku činila hodnota bitcoinu tisíc dolarů, nyní už 14 tisíc. Podle společnosti CMC Markets má vzestup všechny příznaky bubliny.
Jistota čtrnáctinásobku?
Jistota čtrnáctinásobku? | Foto: Reuters

Praha - Hodnota digitální měny bitcoin během ranního obchodování v Asii pokořila další rekord, když se vyšplhala přes 14 000 dolarů.

Tuto hodnotu překonala nejznámější digitální měna i na lucemburské burze BitStamp, kde se kolem sedmé hodiny ranní obchodovala za zhruba 14 160 dolarů.

Bitcoinu pomáhá očekávané spuštění obchodování s bitcoinovými termínovými kontrakty, které na největší burze s kontrakty CME začne za několik dní. Jejich prostřednictvím se obchoduje s komoditami nebo finančními produkty za předem stanovené ceny k určitému datu v budoucnu. To umožňuje kupujícím a prodejcům zajistit se proti kolísání cen.

Začátkem roku činila hodnota bitcoinu 1000 dolarů, od té doby s občasnými výraznými výkyvy zaznamenává jeden rekord za druhým.

Podle společnosti CMC Markets má vzestup bitcoinu všechny příznaky bubliny. Prý ale "neexistuje způsob, jak poznat, kdy bublina praskne", řekla firma serveru BBC.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna.

Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Video: Peníze do rukou státu nepatří. Bitcoin je první skutečně svobodná měna, říká hacker

Šifrování, anonymizace a kryptoměny umožňují nejen opravdovou ochranu soukromí i majetku, ale také obranu proti cenzuře, říká Jan Hubík v DVTV Apel. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy