Bitcoin zrodil první miliardáře. Dvojčata, která žalovala Zuckerberga, vydělala na prudkém růstu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 12. 2017 11:55
Hodnota virtuální měny stoupla během roku už na dvanáctinásobek. Dvojčata Tyler a Cameron Winklevossovi díky tomu vlastní bitcoiny v hodnotě jedné miliardy dolarů.
Dvojčata Winklevossovi
Dvojčata Winklevossovi | Foto: ČTK

Praha - Virtuální měna bitcoin pokořila další rekord. Zatímco začátkem roku byla její hodnota 1000 dolarů, ve středu se na obchodní platformě BitStamp prodávala už za 12 345 dolarů.

Růstu ceny pomáhá zavedení termínovaných kontraktů. Jejich prostřednictvím se obchoduje s komoditami nebo finančními produkty za předem stanovené ceny k určitému datu v budoucnu. To umožňuje kupujícím a prodejcům zajistit se proti kolísání cen.

Prudký nárůst zrodil první "bitcoinové miliardáře". Těmi se podle světových médií stala dvojčata Tyler a Cameron Winklevossovi, kteří vlastní bitcoiny v hodnotě odpovídající nyní miliardě dolarů. Bratři se v roce 2004 soudili se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, když tvrdili, že jim ukradl nápad na známou sociální síť.

V roce 2011 od něj vysoudili 65 milionů dolarů, o dva roky později pak investovali 11 milionů právě do bitcoinů. V roce 2013 vlastnili jedno procento z tehdejšího počtu všech bitcoinů.

Tato umělá měna, nezávislá na vládě a bankách, vznikla v roce 2009. Od té doby její hodnota, s několika klopýtnutími, stále stoupá.

 

Právě se děje

Další zprávy