Ben & Jerry's neuspěl se zákazem prodávat své výrobky na palestinských územích okupovaných Izraelem

ČTK ČTK
22. 8. 2022 22:19
Ben & Jerry's neuspěl se zákazem prodávat své výrobky na palestinských územích okupovaných Izraelem

Americký výrobce zmrzliny Ben & Jerry's neuspěl se žalobou, jejímž cílem bylo zakázat mateřské skupině Unilever, aby prodávala jeho výrobky na palestinských územích okupovaných Izraelem. Federální soud odmítl, že by prodej prosazovaný mateřskou skupinou mohl poškodit reputaci americké firmy, uvedla dnes agentura AP.

Loni firma oznámila, že chce ukončit prodej své zmrzliny na Západním břehu Jordán a ve východním Jeruzalémě, protože to je v rozporu s hodnotami firmy. Za tento krok si Ben & Jerry's vysloužila ostrou kritiku izraelské vlády.

Letos ale mateřská skupina Unilever oznámila, že prodá licenci na zmrzliny Ben & Jerry's izraelskému výrobci. Tomu se dceřiná firma snažila zabránit žalobou, kterou v pondělí odmítl americký federální soud. Podle něj totiž výrobky v Izraeli a na jím okupovaných palestinských územích nebudou mít anglicky psaný název či jiné znaky, které přímo odkazují na původní americkou značku.

"Produkty prodávané v Izraeli a na Západním břehu Jordánu budou odlišné od dalších produktů od Ben & Jerry's, což sníží, nebo zcela odstraní, riziko ohledně možného poškození reputace," uvedl soudce.

 

Právě se děje

Další zprávy