Věk strojů se blíží. Škoda spustí superpočítač a systém, co oživí roboty i bez proudu

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2019 15:30
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto uvedla tento týden do provozu hned dvě "supertechnologie". Zatímco ta první - superpočítač - umí zpracovat až dvě biliardy početních operací za sekundu a má být nejvykonnějším firemním počítačem v Česku, zařízení zvané ultrakapacitor zase dokáže zajistit, že roboti v lakovně budou pracovat nonstop i během výpadku elektrického proudu.
Foto: E.ON

Čeho si lidé ani nevšimnou, může být pro podnik problém

Takzvaný ultrakapacitor pokryl během svého pilotního provozu na robotické lince v lakovně v Mladé Boleslavi a Kvasinách už více než 60 krátkodobých poklesů napětí v dodávkách elektřiny, které dříve vedly k zastavení celé linky, uvádí E.ON.

"Běžní spotřebitelé poklesy napětí nezaznamenají, avšak některé průmyslové provozy s robotizovanou technologií jsou velmi citlivé i na malé poklesy napětí, což mnohým způsobuje problémy s následným výpadkem výroby. Právě s takovými výpadky se dlouhodobě potýkala také Škoda Auto na své automatizované lince v lakovně," popisuje generální ředitel skupiny E.ON v ČR a člen dozorčí rady Ško-Energo Martin Záklasník.

 

Právě se děje

Další zprávy