Tesla Y je nejprodávanějším autem v Evropě. Předběhla Dacii i Volkswagen

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
19. 7. 2023 14:00
Tesla Model Y se za prvních šest měsíců letošního roku vyšvihla na první příčku nejprodávanějších aut na starém kontinentě. Jde o první elektromobil, kterému se něco takového povedlo.
Foto: Tesla, Inc.

V červnové statistice evropských prodejů porazila Tesla s Modelem Y prodejní šlágr Dacii Sandero a také Volkswagen T-Roc, který skončil na třetím místě. Tesla s Ypsilonem to ale dotáhla i na první příčku v celkových prodejích za prvních šest měsíců. Informaci přinesl týdeník Automobilwoche s odvoláním na data společnosti Dataforce, která se zabývá výzkumem trhu.

Podle nich se prodeje Modelu Y oproti loňskému půlroku více než ztrojnásobily, když poskočily ze 40 147 na 125 144 kusů. Výsledky Sandera však byly celkově jen o sedm tisíc kusů slabší - i tento model v červnu finišoval nárůstem prodeje o 26 procent. Třetí Volkswagen T-Roc si za první půlrok odvezlo domů 107 246 zákazníků. Uvedená čísla se týkají Evropské unie a zemí sdružení EFTA, kam patří Velká Británie, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Vedle Ypsilonu si z Tesel v červnu vedl dobře také Model 3. Jeho prodeje meziročně stouply o 115 procent, s 38 843 prodanými kusy obsadila "trojka" v evropském žebříčku padesáté místo.

Navzdory tomu, že Model 3 je nejlevnějším autem z nabídky Tesly, cena prostornějšího a praktičtějšího Ypsilonu není o tolik vyšší, aby jej zákazníci při výběru nepreferovali. V Česku se Model Y prodává od 1 165 tisíc korun, Model 3 začíná na 1 028 tisících korunách.

Celkové prodeje aut se v zemích EU v první polovině roku výrazně zotavily ze slabého roku 2022, přičemž v červnu tento trend pokračoval. Podle Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) bylo nově zaregistrováno přes milion nových vozů, mezi jednotlivými zeměmi však panují velké rozdíly.

Zatímco například německý automobilový trh v červnu rostl o 24,8 procenta, maďarský se o 1,4 procenta propadl. Celkový meziroční růst dosáhl podle ACEA 17,8 procenta, přičemž elektromobily se meziročně prodávaly o 15,1 procenta lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy