Škoda Auto chce být uhlíkově neutrální společností. Přehled kroků, které k tomu spějí

Za podpory: Logo Škoda
21. 12. 2020 13:08
Automobilky procházejí transformací, která má zajistit, aby se nejpozději v roce 2050 staly "klimaticky neutrálními" v souladu s Pařížskou dohodou. I to je příčinou, proč výrobci představují nové koncepty mobility a hloubkově se zabývají cirkulární ekonomikou a ekologičností výrobních procesů. Co to ale vlastně ta "klimatická neutralita" v praxi znamená?
Foto: Škoda Auto

Továrna ve Vrchlabí jako průkopník

Továrna na převodovky ve Vrchlabí je vůbec první fabrikou v rámci koncernu VW, která už letos dosáhne při výrobě uhlíkové neutrality. Emise CO2 klesly z původních 45 000 tun ročně na současných 3000 tun. Úspory zajistil zejména přechod na energie z obnovitelných zdrojů. Fabrika chce i s pomocí dalších opatření a ještě většího využití obnovitelných zdrojů energie dosáhnout zcela neutrální bilance emisí CO2.

K ušetření energie pomáhá několik opatření, například na zjištění případných tepelných úniků se používá termokamera, která dokáže odhalit tepelné ztráty nejen na plášti budov, ale také ztráty otopné soustavy. Díky identifikaci ztrát je možné vzniklé úniky řešit a tím uspořit teplo, a tedy i emise CO2.

Uhlíkové neutrality vrchlabská fabrika dosáhne i prostřednictvím tzv. uhlíkových kompenzací, tedy nákupem uhlíkových kreditů z certifikovaných projektů, které se zabývají například vysazováním stromů. Krom toho se jen letos v okolí Vrchlabí vysadilo v národním parku 40 000 sazenic. Takzvanými uhlíkovými kredity Škoda Auto podporuje také projekty na ochranu klimatu, jako například výrobu energie z obnovitelných zdrojů v Indii, nebo na ochranu deštných pralesů.

 

Právě se děje

Další zprávy