Víme, kde ušetříte statisíce. Elektromobily zlevňují, do Česka míří i nové modely

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 12. 2023 14:24
Doba aut do zásuvky za méně než půl milionu je teprve před námi, přesto automobilky některé elektromobily konstantně zlevňují. Jedny ubírají výkon, jiné mění větší baterii za menší a někde jdou cestou horší výbavy. Přesto jde o fenomén, který rozhodně není ojedinělý. Na některé zajímavé cenové posuny posledních týdnů se podívejte do galerie.
Foto: BMW

BMW iX1

Na vlnu zlevňování najela letos na jaře Tesla a možná tím tak trochu inspirovala kromě mainstreamových i některé prémiové automobilky. Elektrické BMW "za milion" byste totiž možná na trhu ani nečekali, téměř to ale splňuje nová verze kompaktního SUV iX1.

Varianta eDrive20 začíná na 1 059 900 korunách, což je skoro o 278 tisíc korun níže než dosavadní základní iX1 xDrive30. Hlavní rozdíl? Novinka má jediný elektromotor s výkonem 150 kW a pohon pouze předních kol. Má tedy mimo jiné horší dynamiku, například o tři vteřiny delší zrychlení z 0 na 100 km/h. Ovšem baterie s využitelnou kapacitou 64,8 kWh SUV zůstala.

To znamená dojezd až 474 kilometrů na jediné nabití i maximální nabíjecí výkon 130 kW a udávané dobití z 10 na 80 procent kapacity baterie za 29 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy