Méně vítězů, více poražených. S velkými hráči českého byznysu letos zatřásla pandemie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 12. 2021 15:02
Chaos na trhu s elektřinou, ale také rozmach byznysu na internetu. I to byl rok 2021, už druhý v pořadí zasažený koronavirem. Oslovení analytici přitom dodávají, že efekt pandemie byl zásadní. Zatímco vítězové českého byznysu v anketě prořídli, poražených výrazně přibylo. Podívejte se, které tři největší růsty a pády nakonec experti pro Aktuálně.cz vybrali.
Foto: DVTV

Štěpán Křeček, analytik BH Securities

  • Mezi vítěze českého byznysu v letošním roce řadí analytik Křeček Českou zbrojovku a rovněž lékárenskou síť Pilulka.

"Dramatický růst cen energií výrazně nahrál společnosti ČEZ, za to však sama společnost nemohla," komentuje analytik výběr třetího letošního vítěze. "Proto bych jmenoval manžele Vlčkovi, kteří věnovali 1,5 miliardy korun na dobročinné účely. Peníze budou pomáhat rodinám s vážně nemocnými dětmi. Manžele Vlčkovi tak ukázali obrovskou společenskou odpovědnost a stali se inspirací dalším úspěšným podnikatelům," vysvětluje.

Ondřej Vlček je výkonným ředitelem české antivirové firmy Avast. Spolu se svou ženou letos založili rodinnou nadaci, do které vložili 1,5 miliardy korun. Fond pod názvem Nadace rodiny Vlčkových bude pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte a chce vybudovat dětský hospic.

Podobně jako jeho kolegové i Křeček souhlasí s tím, že lékárny Pilulka letos zaznamenaly nevídaný úspěch. "Výrazně jí prospěl vstup na burzu. Po odchodu Avastu do Londýna získala pražská burza nový a velice zajímavý technologický titul," říká analytik.

Skupina Česká zbrojovka Group letos převzala americkou společnost Colt Holding Company. "Ta se proslavila výrobou střelných zbraní. Fenomenální úspěch ve Spojených státech se posléze projevil i růstem akcií na burze," připomíná dále Křeček.

Česká zbrojovka Group je jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní. Ve svých provozech v Česku, USA, Kanadě, Německu a Švédsku a zaměstnává přes dva tisíce lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy