Amazon chce otevřít nová centra v Česku do září 2014

ČTK ČTK
5. 12. 2013 12:24
Proti záměrům firmy protestují obyvatelé, bojí se zhoršení dopravní situace.
Foto: Amazon.com

Praha - Americký internetový obchod Amazon plánuje otevřít dvě distribuční centra v České republice nejpozději v září roku 2014. Chce totiž stihnout předvánoční trh. Na setkání s novináři to ve čtvrtek uvedl ředitel pro evropské operace Tim Collins.

Centra, každé o rozloze 95 000 metrů čtverečních, mají vzniknout v Dobrovízi u Prahy a v Brně v oblasti Černovické terasy. Amazon chce do výstavby každého centra investovat stovky milionů eur. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci.

Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak stávající evropské trhy, tak nové trhy v regionu severní a východní Evropy. Centra mají sloužit desítky let. V příštích dvou letech firma vybuduje celkem pět nových center.

Podle regionálního ředitele pro nemovitosti Amazonu Raimunda Pätzmanna je termín vybudování center reálný. "V podobném čase vznikala i další naše podobná centra. Potřebujeme ale součinnost úřadů i samosprávy. Všichni zatím byli velmi vstřícní, ale je důležité, aby podpora také pokračovala," uvedl.

Obyvatelé se bojí zvýšení dopravy

O stavbě v Dobrovízi mají místní obyvatelé v pátek rozhodovat v referendu. Lidé z Dobrovíze se obávají zvýšené dopravní zátěže a zejména toho, že se centrum otevře dřív než plánovaný obchvat obce. Obec proto chce územní rozhodnutí výstavbou obchvatu podmínit. Podle Collinse obchvat nebyl součástí dohody se starostou při schvalování místa projektu.

Collins nechtěl předjímat, co Amazon udělá v případě zamítavého stanoviska v referendu. "Snažíme se všechny problémy řešit, rozptýlit veškeré obavy místní komunity. Pokud těch překážek bude hodně a potenciální zpoždění bude příliš velké, tak to budeme muset vyhodnotit ve světle těchto skutečností," dodal.

V Brně se proti centru postavilo Občanské sdružení Čisté Tuřany. Žádá zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA, vyplývá z tiskové zprávy sdružení. Totéž požaduje i radnice městské části Slatina. Klíčovým problém má být nevyřešená dopravní situace a napojení na dálnici D1.

Stále bez stránek v češtině

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 000 lidí. Amazon stále nemá stránky v českém jazyce.

 

Právě se děje

Další zprávy