Co země, to jiné vánoční menu. Etiopané jedí kohoutí guláš, Venezuelané šunkový chléb

Co země, to jiné vánoční menu. Etiopané jedí kohoutí guláš, Venezuelané šunkový chléb
V Katalánsku se štědrovečerní tabule neobejde bez tradiční vánoční polévky sopa de galets, též známé jako escudella de Nadal. Jde o vývar z několika druhů masa a zeleniny s charakteristickými těstovinami galet, které svým tvarem připomínají šnečí ulitu.
Neodmyslitelnou součástí vánočního menu v Řecku je dezert melomakarona. Mezi hlavní ingredience tohoto cukroví ve tvaru vajíčka patří skořice, vlašské ořechy, pomerančová šťáva a především med. Což vyplývá i ze samotného názvu melomakarona, který lze volně přeložit jako medové makronky.
Bolo-rei, neboli královský dort, je tradičním portugalským dezertem, který se jí od začátku prosince až do svátku Tří králů. Dort má svým kulatým tvarem s dírou uprostřed připomínat královskou korunu, kterou namísto diamantů zdobí různé druhy ořechů a kandované ovoce.
V severním a západním Norsku se 24. prosince tradičně večeří pinnekjøtt. Jde o oblíbený slavnostní pokrm v podobě jehněčích žebírek, které se nejprve suší nebo udí, a následně se pomalu vaří do měkka. Nejčastějšími přílohu k pinnekjøttu je mrkvová kaše a brusinkový džem.
Foto: Aktuálně.cz
Emma Fousková Emma Fousková
24. 12. 2023 17:06
Zatímco v Česku tvoří štědrovečerní večeři obvykle smažený kapr s bramborovým salátem, v Norsku dávají přednost pečeným jehněčím žebrům. Vánoční tabule napříč světem se odlišuje země od země. Někde maso zcela vynechávají, jinde jím plní těstoviny a jinde ho zase mají hned v několika druzích najednou.
 

Právě se děje

Další zprávy