Znečišťovatelé plaťte, řekl Senát. Na řadě je sněmovna

Pavel Baroch
15. 3. 2012 15:50
Poplatky jsou ovšem nastavené tak, že se jim velké podniky budou moci vyhnout
Vítězem se stal snímek Petra Felzmanna s názvem Kouř
Vítězem se stal snímek Petra Felzmanna s názvem Kouř | Foto: Petr Felzmann

Praha - Senát podle očekávání nesouhlasil s rozhodnutím sněmovny postupně zrušit elektrárnám, hutím a dalším velkým znečišťovatelům poplatky za vypouštěné exhalace a vrátil poslancům návrh nového zákona o ochraně ovzduší.

Většina z přítomných senátorů zároveň souhlasila s navrhovanými paragrafy výboru pro životní prostředí, aby podniky v duchu původní vládní předlohy platily za znečišťování rok od roku víc peněz.

Například za tunu prachu by velcí znečišťovatelé měli od příštího roku platit 4 200, přičemž od roku 2016 by se poplatek zvyšoval až na 14 700 korun v roce 2021. Mírněji by měly stoupat poplatky za síru, oxidy dusíku a za emise těkavých organických látek.

Spor o poplatky mezi jejich zastánci a odpůrci je poměrně vyhrocený už od okamžiku, kdy o zákonu o ochraně ovzduší rozhodovali poslanci. Čtvrteční jednání v druhé komoře parlamentu trvalo asi čtyři hodiny.

Chalupa je spokojený, zelené organizace kritizují

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa je s výslednou podobou spokojen. Návrh senátního výboru pro životní prostředí ostatně vznikal ve spolupráci s Chalupovými lidmi.

Foto: Ludvík Hradilek

Kriticky se k návrhu vyjadřují ekologická hnutí. Předloha totiž umožní významným znečišťovatelům se poplatkům vyhnout.

"Senátoři nevyužili šance zvrátit absurdní rozhodnutí sněmovny a podlehli tlakům průmyslu. Jediné správné řešení bylo vrátit se k původnímu vládnímu návrhu, který byl sám kompromisem. Avšak to, co dnes Senát schválil, je kompromis z kompromisu," řekl Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace.

Pokud podniky splní podmínky o využití nejlepším dostupných technologií, jak je návrh zákona popisuje, povinnosti platit za své exhalace se vyhnou. Podle Freidingera je ovšem rozpětí nejlepších dostupných techologií natolik široký, že se do něho mohou "schovat" i velcí znečišťovatelé a "předstírat", že jsou čistí.

Prunéřov bez poplatků?

Jako příklad uvádějí lidé z ekologických organizací uhelnou elektrárnu Prunéřov, kterou se její majitel ČEZ chystá zrenovovat.

"Schválený zákon je děravý jako ementál. Například největší uhelná elektrárna Prunéřov bude od poplatků za smog úplně osvobozena během několika let," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Dodal, že senátoři aspoň odstranili největší chybu sněmovny, tedy úplné zrušení poplatků. Znamená to, že firmy budou nuceny modernizoavt své provozy a Státní fond životního prosteřdí bude mít peníze na financování ekologických programů.

Foto: Ondřej Besperát

"Senátoři napravili nejhorší chybu sněmovny. Pro statisíce lidí na Ostravsku, kteří trpí a musí dýchat špinavý vzduch, to je velká úleva," konstatoval Kotecký.

Odpůrci poplatků neuspěli

Pro pozměňovací návrh senátního výboru pro životní prostředí nakonec zvedla ruku výrazná většina přítomných senátorů.

Neuspěl tak návrh hospodářského výboru, který chtěl mírně zvýšit poplatky za prach, zatímco ostatní by se postupně snížily až o více než polovinu. Předkladatel Jiří Bis to zdůvodnil tím, že podniky budou muset plnit nové evropské přísné emisní limity, což si vyžádá ohromné investice.

"Zvýšení poplatků, které nijak neovlivní uvedené emise, se jeví spíš jako trest za uvedené úsilí, zvláště pokud se zvýšení poplatků prakticky netýká malých zdrojů," řekl při jednání senátu Bis.

"Jsem přesvědčen, že není důvod ke zvyšování poplatků, i když z psychologického hlediska by asi okamžité zrušení poplatků bylo špatným signálem. Po dosažení nových limitů po roce 2016 je ale k postupnému odbourávání poplatků za oxidy síry a dusíku možné přistoupit," dodal Bis. Většinu senátorů ale nepřesvědčil.

O konečné podobě zákona bude na následující schůzi hlasovat sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy