Sobotka: Ať Zeman jede slavit s Putinem, bránit mu nebudu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 18. 3. 2015 14:19
Přes sto tisíc ruských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa, nemůže podle premiéra za současnou politiku prezidenta Putina.
Premiér Sobotka na Hradě
Premiér Sobotka na Hradě | Foto: ČTK

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka ujistil Miloše Zemana, že ani on, ani vláda mu nebudou bránit v cestě do Moskvy.

"Nebudeme problematizovat účast prezidenta při této konkrétní slavnostní příležitosti v Moskvě. Mimo jiné i proto, že velká část tehdejšího Československa byla osvobozena vojáky sovětské armády," řekl Sobotka po středečním jednání na Hradě.

Podle premiéra jsou oslavy v Moskvě podobnou příležitostí, jakou byly oslavy spojeneckého vylodění v Normandii, kterých se Zeman zúčastnil loni.

"Myslím, že více než sto tisíc ruských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa, nemůže za současnou politiku prezidenta Putina," poznamenal předseda české vlády.

Postoj se nemění

Zemanova cesta nic nemění na postoji kabinetu k ukrajinské krizi. Podle Sobotky bude Česko nadále postupovat ve shodě s ostatními státy Evropské unie. "Klíčové je, aby byly plněny Minské dohody, a podle toho se bude odvíjet i další osud protiruských sankcí," ubezpečil novináře Sobotka.

Toho začátkem týdne vyzvala bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), aby se Zemanem o cestě jednal. Pokud by prezidenta nepřesvědčil ke změně názoru, neměla by podle Němcové vláda cestu proplatit.

Srovnání s oslavami v Normandii je podle Němcové nevhodné. "V Normandii se vzpomínalo na "Den D", na vylodění spojenců: armády Velké Británie, Kanady a USA. Žádná z těchto zemí neporušuje mezinárodní právo jako Rusko," komentovala Němcová premiérova středeční slova. Podle ní se Zemanovou účastí Česko postaví "po bok zločinným režimům".

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka však právě podobné výzvy mohou nahrávat proruské propagandě více, než Zemanova návštěva v Moskvě.

Kromě Zemana by se oslav v Moskvě mělo zúčastnit ještě dalších 27 státníků. Dorazit by měli například vrcholní představitelé Norska, Řecka, ale i Číny. Počítá se i s účastí severokorejského diktátora Kim Čong-una. Slovenský prezident Andrej Kiska ve středu potvrdil, že do Moskvy nepoletí a zůstane na oslavy na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy