Zeman už má kancléře, jméno tají. Poradcem má být Čuba

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
19. 2. 2013 15:33
Budoucí prezident se vyjádřil i k jmenování prezidenta NKÚ, jeho favoritem je Kala
František Čuba, exšéf legendárního JZD Slušovice
František Čuba, exšéf legendárního JZD Slušovice | Foto: Webové stránky SPOZ

Praha - Zvolený prezident Miloš Zeman uvedl, že již zná jméno náhradníka Jiřího Weigla ve funkci prezidentského kancléře. Jeho jméno zatím neprozradil, řekl jen, že se Weigl uvolil nového kancléře "zacvičit".

Na dotaz novinářů, zda jde o současného předsedu Strany práv občanů - Zemanovci Vratislava Mynáře uvedl: "Bez komentáře".

Jméno Zemanova pobočníka nepadlo v souvislosti s funkcí na Hradě poprvé, dosud ovšem tvrdil, že by rád pokračoval v čele SPOZ a dovedl stranu, v níž je Zeman čestným předsedou, do Parlamentu.

Nicméně v sobotním rozhovoru pro Právo uvedl, že SPOZ musí maximálně politicky využít, že je budoucí prezident jejím čestným předsedou.

"Pokud by přicházela v úvahu funkce na Hradě, která by umožnila zviditelnění tohoto propojení, tak bych jako správný předseda toto samozřejmě zvažoval. Tím nyní nehovořím o konkrétní pozici," reagoval na otázku, zda nástup na Hrad vylučuje.

Čuba bude poradce, řekl Zeman. Čuba to zpochybnil

Po úterních jednáních v kanceláři v Loretánské ulici nicméně Zeman jedno jméno spojené s konkrétním postem proradil. Tvůrce pověstného slušovického družstva František Čuba (SPOZ) mu prý má radit v tématech zemědělství a hospodářství.

Čuba nicméně po jednání se Zemanem novinářům řekl, že mu budoucí hlava státu spolupráci nenabídla.

"Dal mi dvě informace, které mne velice zarazily, protože jsem o těch věcech nevěděl. Ale netýká se to žádné práce v jakémkoli orgánu," řekl ČTK Čuba. S nastupujícím prezidentem prý nehovořil ani o možnosti neformální spolupráce, zdůraznil.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čuba je členem Strany práv občanů - Zemanovců, tedy strany, jejíž je Zeman čestným předsedou. Za SPOZ byl loni na podzim zvolen do zlínského krajského zastupitelstva. Slušovické družstvo, které Čuba řídil od roku 1963, bylo označováno za nejvíce dynamický podnik tehdejšího Československa. Někdy bývalo označované za "socialistický zázrak".

V Praze se setkal s vřelým přijetím budoucího prezidenta. Zeman navrhl, že se nejprve nají v restauraci, poté ho přijme v kanceláři, kterou má v patře. Ve svém sídle chce s Čubou jednat o několika tématech.

Glosa k věci:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Glosa k věci:

Komentátor Jan Lipold na Facebooku:

Krédo poradce prezidenta Františka Čuby zní zlověstně: „Neexistuje socialistické a kapitalistické podnikání. Je prostě podnikání." - Navrhuju to vyvěsit na všechny berňáky a pobočky NKÚ a hospodářské kriminálky, místo portrétu hlavy státu.

Čuba je mimo jiné zastáncem vybudování průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Vidí v něm šanci pro rozvoj českého průmyslu. Zeman o projektu hovořil před volbami, prý by ho z Hradu podpořil.

Někdejší šéf slušovického družstva Zemana volil v premiérové přímé volbě českého prezidenta. "Za normálních podmínek může být prezidentem kdokoliv, když všechno funguje normálně. Jestliže ale začínají být problémy, tak se musí volit ten, kdo na to má. A Miloš Zeman na to má," řekl při volbě Čuba.

Vítěz přímé volby prezidenta pokračuje v úterý ve svém pražském úřadování, k němuž se vrátil poté, co se vrátil z týdenního odpočinku na Vysočině. Před Čubou jednal s viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou. Dočasný šéf úřadu po jednání s budoucí hlavou státu uvedl, že Zeman podporuje jeho jmenování prezidentem NKÚ.

Kala: Jsem Zemanovým favoritem

Zeman se sešel také s viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou. Ten po setkání prohlásil, že budoucí prezident Miloš Zeman podporuje jeho jmenování do čela úřadu.

Jmenováním nového šéfa NKÚ se mají poslanci zabývat v úterý, nikoho ale asi nevyberou.

Kala je nominantem opoziční ČSSD, jejímž byl Zeman dříve předsedou. Jeho vztahy s někdejší stranou ale ochladly.

"Bavili jsme se o tom a myslím si, že můžu připustit, že mi fandí, ale musíte se zeptat jeho," odpověděl Kala na otázku, zda Zeman podporuje jeho jmenování do čela úřadu.

Na novém prezidentovi NKÚ zatím nepanuje mezi sněmovními stranami žádná shoda. NKÚ ze své pozice dočasně vede právě Kala.

Zeman se podle něj v rozhovoru zajímal o situaci v úřadu. "Probrali jsme plán kontrolní činnosti na letošní rok," uvedl Kala při odchodu z kanceláře budoucí hlavy státu v Loretánské ulici.

Nejvyšší kontrolní úřad je bez šéfa od loňského února, kdy ve funkci skončil František Dohnal. Soud ho totiž pravomocně odsoudil za to, že poslanců odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu.

Vítěz přímé volby prezidenta dnes pokračuje ve svém pražském úřadování, k němuž se vrátil poté, co se navrátil z týdenního odpočinku na Vysočině.

 

Právě se děje

Další zprávy