Zeman navštíví Afghánistán, termín kvůli Tálibánu tají

ČTK ČTK
20. 6. 2013 13:47
Cestu avizoval už v březnu, z bezpečnostních důvodů ale neřekne přesný termín
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman navštíví v blízké budoucnosti české vojáky pracující v misi ISAF v Afghánistánu. Prohlásil to v projevu na čtvrtečním sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu.

Práci českých vojáků v Afghánistánu, ale také těch, kteří pomáhají při povodních, vysoce ocenil.

"Ano, ale samozřejmě vám to nebudu sdělovat, protože Tálibán by byl potěšen," reagoval při odchodu Zeman na otázku, zda už zná přesný termín své afghánské cesty. Zeman plán navštívit Afghánistán avizoval už krátce poté, co se v březnu ujal funkce hlavy státu.

Boj za svobodu je podle Zemana nikdy nekončící proces. "Ten, kdo se domnívá, že už byl jednou vybojován, se hluboce mýlí a otevírá prostor právě těm silám, které by pod nejrůznějšími záminkami naši svobodu omezily," podotkl prezident.

Bojovníci za svobodu podle něj nevymírají, naopak: právě vojáci nyní působící v misích jsou podle Zemana dnešní bojovníci za svobodu.

"Ano, velice dobře vím, že tato účast je někdy zlehčována, že tito vojáci jsou dokonce nazýváni žoldáky," podotkl prezident. Zeman si jejich práce ale naopak váží. Čeští vojáci v Afghánistánu podle něj tisíce kilometrů od českých hranic bojují "i za naši svobodu" proti mezinárodnímu terorismu.

V souvislosti s českými vojáky podle Zemana někdy zní námitka, proč by měli bojovat v zemi, o které v ČR nikdo nic neví.

Čeští vojáci v Afghánistánu:

"Dovolte mi, abych vám citoval jiný výrok: 'Proč máme bojovat za zemi, kterou vůbec neznáme?'," připomněl prezident slova někdejšího britského premiéra Neville Chamberlaina z roku 1938 na adresu tehdejšího nacistickým Německem ohroženého Československa.

Česká účast v Afghánistánu se snižuje v souvislosti s plánovaným předáním odpovědnosti za bezpečnost v zemi z mezinárodních jednotek ISAF na afghánské bezpečnostní síly. Nyní v zemi působí více než 400 českých vojáků.

 

Právě se děje

Další zprávy