Zemanova vlivu na kraje se nebojíme, tvrdí ČSSD

ČTK ČTK
13. 3. 2013 16:53
Krajští představitelé ČSSD si nemyslí, že by se strana kvůli Zemanovi rozštěpila
Fotky Reuters z inaugurace Miloše Zemana
Fotky Reuters z inaugurace Miloše Zemana | Foto: Reuters

Praha - Krajští představitelé ČSSD se neobávají, že by se nejsilnější levicová strana rozštěpila v důsledku neshod mezi jejím vedením a současným prezidentem Milošem Zemanem.

Hlava státu byla dlouholetým předsedou sociální demokracie a má ve straně řadu příznivců. Se svou bývalou stranou se však nynější prezident nerozešel v dobrém.

Zeman, který je nyní čestným předsedou levicové Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ), v pátek přednese projev na sjezdu ČSSD v Ostravě.

Poslanec ČSSD za Pardubický kraj Václav Neubauer očekává, že Zemanův projev bude vstřícný a že neshody mezi ním a jeho bývalou stranou se zmírní.

Podle krajského předsedy v Libereckém kraji, europoslance Roberta Duška, má Zeman určitě v ČSSD své příznivce i odpůrce.

"Rozhodně se ale neobávám, že by se strana kvůli tomu v budoucnu rozštěpila. V každé politické straně jsou různé názorové proudy, což je zcela přirozené," řekl Dušek.

Šéf ČSSD na Vysočině Zdeněk Chlád nemá strach, že by Zeman nějak razantně zasahoval do politické práce sociálních demokratů. Očekává, že jako člověk s levicovými názory bude nynější prezident naopak k ČSSD vstřícnější, než byl jeho předchůdce na Pražském hradě Václav Klaus.

Neubauer považuje Zemanův SPOZ a komunisty za přirozené spojence levicové sociální demokracie. Nelíbí se mu ale prohlášení dosavadního předsedy SPOZ Vratislava Mynáře, že využije funkci kancléře prezidenta k podpoře své strany.

Klíma: Zemanovci se zatím moc neprojevili

Zeman v rozhovoru pro středeční Právo ale řekl, že úřad kancléře nemůže sloužit politické propagaci. Komunistům Neubauer zase vyčítá, že se nedistancovali od stalinistických postojů některých svých členů.

Podle předsedy pražské ČSSD Karla Klímy se Zemanovci zatím moc neprojevili. "Když ale vidím na pravém spektru, kolik se tam rojí stran, které jsou schopny se dohodnout, ba dokonce v Evropě spíše levicoví zelení jsou u nás napravo, tak si myslím, že je nutné, aby celé levé spektrum taky spělo ke sjednocení," řekl.

Zlepšení vztahů se Zemanem podle něj bude ku prospěchu především samotné ČSSD.

Více než šest stovek delegátů sjezdu sociální demokracie, která se těší podle průzkumů podpoře až dvou pětin občanů, se sejde tento pátek v ostravském kongresovém centru.

Kromě výběru vedení strany by sjezd měl určit i témata volebního programu. Prezident Zeman má být jedním z hostů sjezdu.

 

Právě se děje

Další zprávy