Hrad neuvádí všechny informace o zdravotním stavu prezidenta. Zeman má potíže s játry

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 6. 10. 2021 19:06
Prezident Miloš Zeman strávil v září podle zjistění Deníku N a Radiožurnálu osm dní v nemocnici kvůli onemocnění jater a tekutině, která se mu začala tvořit v dutině břišní. Vyvrací tak tvrzení Hradu, že byla tato hospitalizace plánovaná. O zdraví prezidenta se diskutuje kvůli pondělní navštěvě jeho ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala v Lánech. Podle něj by se měl Zeman vrátit do nemocnice.
Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici.
Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. | Foto: ČTK

Hrad doposud tvrdil, že prezident Zeman vážnějšími onemocněními netrpí. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček během zářijové hospitalizace prezidenta vydal prohlášení, že Zemanův pobyt v nemocnici byl plánovaný. Lékaři podle Ovčáčka nezjistili "žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. "Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním," uvedl také mluvčí.

Redakce Deníku N a Radiožurnálu ale sehnaly sedm zdrojů z okolí prezidenta a z Ústřední vojenské nemocnice, které tato tvrzení vyvracejí. Podle nich byl Zeman 14. září na osm dní hospitalizován kvůli tekutině v dutině břišní, takzvanému ascitu. Způsobit ho mělo onemocnění jater.

Zemanův zdravotní stav se v posledních dnech stal předmětem mediálních a politických spekulací, podle kterých je prezident ve vážném stavu. Přispěla tomu i pondělní návštěva jeho ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala v Lánech. Zavoral prezidentovi doporučil, aby se do nemocnice vrátil, ten to ale odmítl. Hrad poté vydal prohlášení, že šlo pouze o pravidelnou návštěvu, na kterých se Pražský hrad s ředitelem střešovické nemocnice Zavoralem domluvil asi před rokem a hospitalizace prezidenta není v plánu.

Prezident se chce proti výrokům o svém zdraví bránit žalobou

Kancelář prezidenta republiky ve středu jakoukoliv diskusi o zdraví prezidenta odmítla, zprávy označila za lži a dezinformace. Uvedla, že jejich autory vede politický aktivismus, snaha o zviditelnění a nenávist k Zemanovi. Bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou, podle které Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou, chce prezident za její výroky zažalovat.

Se stížností se chce obrátit také na Českou lékařskou komoru. Prohlášení kanceláře na webu Pražského hradu zveřejnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle Ovčáčka a kancléře Vratislava Mynáře se v Lánech připravuje na povolební vývoj a na udílení vyznamenání 28. října.

O tom, že prezident trpí onemocněním jater se zmínil ve středu i bývalý prezident Václav Klaus. "Že má určitě vážné zdravotní problémy a že s jeho stylem života, s tou skleničkou na straně jedné a s tou cigaretkou na straně druhé, že to určitě souvisí, to, myslím, ví každé malé dítě," řekl Klaus. Někteří další politici v posledních dnech poukazovali na nedostatek informací o zdraví prezidenta, který se na veřejnosti v posledních týdnech objevuje minimálně.

 

Právě se děje

Další zprávy