Zeman má prvního poslance, Dimitrov zběhl od Paroubka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 1. 2010 16:25
Poslanec ČSSD Kosta Dimitrov chce kandidovat za Stranu práv občanů
Pražský poslanec Kosta Dimitrov
Pražský poslanec Kosta Dimitrov | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté Jiřího Paroubka ztratili dalšího poslance.

Středočeský zákonodárce Kosta Dimitrov vystoupil z ČSSD a opustil i poslanecký klub strany.

Ve volbách hodlá kandidovat za Stranu práv občanů, která se formuje kolem Miloše Zemana. Poslanecký klub sociálních demokratů v tomto volebním období opustili ještě Miloš Melčák a Michal Pohanka, poté, co podpořili vládu Mirka Topolánka. Po prezidentské volbě odešel i Evžen Snítilý, hlasoval pro Václava Klause. ČSSD i její klub opustil i poslanec Petr Wolf.

Paroubek: Je to akt zoufalého muže

Na Dimitrovův odchod už reagoval v tiskovém prohlášení i předseda strany Jiří Paroubek.

"Je to akt zoufalého muže," odsoudil středočeského poslance. "Přeběhlíci jsou doménou Miroslava Šloufa a Marka Dalíka. Před časem jsem vyzval všechny členy ČSSD, kteří se ztotožňují s korupčním pojetím politiky M. Šloufa, aby odešli ze strany za ním," dodal šéf oranžových.

Zklamání z ČSSD

Podle agentury ČTK Dimitrov své rozhodnutí zdůvodnil vývojem v sociální demokracii v posledních letech.

Pobouřilo ho prý, že je spojován s údajnou manipulací členské základny ČSSD v Praze 11.

Za nedemokratické také Dimitrov považuje zařazení bývalé členky Strany zelených Olgy Zubové na pražskou volební kandidátku ČSSD bez toho, aby prošla řádnými primárními volbami.

Rozhodnutí Kosty Dimitrova stranu zaskočilo. O jeho rozhodnutí nevěděl například místopředseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. "Dozvěděl jsem se to z médií," reagoval na dotaz Aktuálně.cz Tejc. Šéf klubu Bohuslav Sobotka nezvedá mobilní telefon.

Překvapení jsou i poslanci, kteří se netají sympatiemi k Zemanovi i jeho projektu. "Něco málo jsem tušil, ale ve stopách pana Dimitrova zatím jít nechci," řekl pražský poslanec Karel Šplíchal. "O rozhodnutí pana poslance Dimitrova jsem nevěděla. Dění kolem Miloše Zemana sleduji, ale odcházet z klubu nehodlám," odpověděla středočeská poslankyně Anna Čurdová.

 

Právě se děje

Další zprávy