Paroubkův soupeř v ulicích. Miloš Zeman je ve formě

Martina Machová Martina Machová
8. 1. 2010 14:00
Sledovali jsme minutu po minutě předvolební cestu bývalého premiéra, který bude kandidovat proti předsedovi ČSSD
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Jan Langer

České Budějovice - Bývalý premiér Miloš Zeman se vrhnul po hlavě do předvolebního boje.

Den před Silvestrem oznámil, že bude kandidovat a už za první týden nového roku stihl dvě předvolební cesty po krajích. 

Že jsou Zemanovy dny hektické, dokládá jeden z hlavních hybatelů jeho Strany práv občanů Zdeněk Zbytek, někdejší důstojník totalitní armády a dnes podnikatel s milionářským majetkem.   

"V půl sedmé jsme vyjížděli z Prahy. Na České Sibiři jsme si dali dršťkovku a votické rohlíky a vyrazili po jižních Čechách," popisuje ráno, když s Milošem Zemanem dorazí do jihočeského Písku.

To už má Miloš Zeman za sebou dvoudenní turné do Zlínsku, kde se prezentoval vtipem o tom, jak on a Václav Klaus přijdou do pekla a kde vytáhl jeden z předvolebních trumfů - do jeho strany vstoupí jiný někdejší tvář totalitní éry - předseda JZD Slušovice František Čuba.

Low cost kampaň na A4

Cesta bývalého premiéra, předsedy sněmovny, prezidentského kandidáta a donedávna politického důchodce z Vysočiny, stojí na rychlých přesunech. Svižné tempo všichni účastníci drží až do večera. 

"Naší nejsilnější zbraní je Zemák a dva listy A4, na kterých je shrnutý náš program. Brožury stejně volič nečte," říká Zeman, když se sejde s novými spolustraníky v Písku.

Setkání nad řízky a bramborovou kaší moderuje Zdeněk Zbytek. Miloš Zeman si od něj volně přebírá slovo a myšlenky rozvíjí.

Postupuje svým autentickým způsobem: Tu narážka na současné i "odejité" politiky, tu poklona členkám strany, vtip či citát.

 

Přes šrotovné na Šumavu

Zatímco Zeman se spíš věnuje celostátním tématům, jako je rozpočet, populismus 13. důchodů a šrotovného nebo potřeba zavedení progresivní daně, Zdeněk Zbytek nadhazuje regionální témata.

"Co například národní park Šumava, to je ale z Písku asi ještě daleko, že?" naráží majitel lesnické firmy na kůrovcovou kalamitu na jihu Čech.

"Máme tady odborníka, dlouholetého ředitele parku pana Žlábka," říká zbytek a ukazuje na přítomného muže, který byl jako ředitel šumavského národního parku zastáncem toho, že kůrovce je nejlépe porazit těžbou dřeva, byť v chráněných územích. 

Ivan Žlábek sice k Zemanovcům do strany vstoupit nehodlá. Chce jim ale pomoci získat hlasy, a pokud jej straníci potvrdí jako kandidáta, ucházet se i o místo poslance.

Mezi lidmi a starosty na Šumavě jsou jeho názory dosud populární.

 

Přišlo jich 150

Když se Miloš Zeman dočká na své cestě po jihu prvního plného sálu, přijde do víceúčelové haly Elim v Písku přes 150 lidí.

Zváni byli studenti a obyvatelé, přišli spíš ti druzí, lidé staršího věku převažují.

Zbytek a Zeman opakují své plány se stranou, jižními Čechami i státem. Sál jej občas počastuje potleskem. Nejvíce zabírají věty o korupci a o předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi.

Nepřišli ale jen Zemanovi příznivci.

Expremiér musí vysvětlovat vztahy s bývalým aparátčíkem Miroslavem Šloufem a jeho spolupráci se zavražděným šéfem podsvětí Františkem Mrázkem.

A proč jste pane Zemane neprosadil nic z toho, co dnes slibujete, když jste měl jako premiér za opoziční smlouvy neomezenou moc?

"Před volbami se dělají všichni hezkými," komentuje expremiéra holohlavý podsaditý muž. "Já ani nevím, jestli je budu volit, asi ne. Spíš jsem si ho přišel poslechnout," říká, ač nejednou nad Zemanovými argumenty přikyvuje.

 

A nakonec koňak

Písečtí členové Strany práv občanů pak expremiéra doprovázejí i do Českých Budějovic na slavnostní otevření krajské stranické kanceláře.

Mezi nimi asi pětapadesátiletá žena, která se stala straničkou v rozčarování nad současnými poměry.

"Taky jsem na něj nadávala, když byl u moci," říká o Zemanovi. "Pak ale přišli ještě horší než on. A nelze mu upřít, že si jako jediný nenahrabal," vysvětluje svou volbu.

Její přibližně stejně stará kolegyně přikyvuje. "Začala jsem hledat, koho volit, program SPO jsem si našla na internetu, líbil se mi a tak jsem se rozhodla i do strany vstoupit," vzpomíná na začátek svého aktivního politického působení.

Nad koňakem Bílý čáp a v mlze cigaretového kouře pak s lídrem strany probírají běžné strasti života.

 

Právě se děje

Další zprávy