Zelení rebelové zkrotli, konec koalice se nekoná

Martina Macková
7. 10. 2007 22:36
Kritizovaný Bursík ustál bouři ve straně
Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Dvanáct hodin jednání a závěr je jasný: Koalice zůstává. Zelení vůbec nehlasovali o usnesení na vystoupení ze svazku s ODS a lidovci.

Návrh sice "rebelové" z krajů fakticky předložili, rada však nakonec texty usnesení mnohokrát pozměňovala, až z něj nakonec nezbyly ani podmínky, které by zelení zástupci ve vládě měli vůči koaličním partnerům uplatnit. A po návrhu vystoupit se už nikdo neptal.

"Bylo to dlouhé a živé jednání. Nikdo nenavrhl vystoupení z koalice. To je informace pro novináře, aby příště podobným návrhům dávali patřičnou váhu," řekl po jednání předseda Martin Bursík. Rada také doporučila kritikům ve straně debatovat mezi straníky a ne přes média.

 

Zelení ani konečném usnesení nedali najevo své přání zahájit jednání o obsazení postů koaličních náměstků na ministerstvech a ve státních firmách. A chtít po svých zástupcích ve vládě, aby důsledněji než dosud prosazovali program strany.

 

K postu budoucího ministra zaujali také rezervovaný postoj: vyjádřili důvěru Dušanu Lužnému. Kandidátovi, kterého navrhuje exministryně Dana Kuchtová. Bursík sice řekl, že s tím bude počítat, ale že o kandidátovi rozhodnou poslanci, předsednictvo a také jeho vize.

 

"Jsme spokojení. Nikdy ještě republiková rada nevydržela jednat tak dlouho a na konci byla usnášeníschopná. Uvidíme, jak se situace kolem koalice a ministra vyvine, podle toho bychom debatu o setrvání v koalici případně vyvolali nebo ne," řekl Aktuálně.cz Jiří Guth, místopředseda jihočeské organizace.

 

Jihočeši míní, že rozhodne především analýza toho, co se zástupcům zelených podařilo prosadit z koaliční dohody, která se připravuje.

Jak zelení celý den jednali a co prosadili - ČTĚTE ZDE

Rebelové zkrotli

Zelení rebelové na jednání na první pohled jakoby "zkrotli". Anebo žádní vlastně nebyli? Delegáti tvrdí: Strana zelených je jednotnější než kdy předtím.

Dana Kuchtová na jednání republikové rady v Brně
Dana Kuchtová na jednání republikové rady v Brně | Foto: Martina Macková
 

"Jsme prostě takoví ohniví. Potřebujeme debatovat, z debat jsme v podstatě taky vznikli," řekl Aktuálně.cz Jiří Roubík z olomoucké organizace, která se ale taky připojila k výzvě z Liberce a ohradila proti postupu Bursíka v odstoupení Kuchtové.

V usneseních krajů se objevovaly jasné pochyby o setrvání v koalici a jihočeští zelení včera dokonce uvedli, že při nesplnění hned čtyř bodů by strana měla zvažovat odchod do opozice.

Nakonec ale i sám Petr Pávek, který podal nejostřejší návrh řekl, že ho může "klidně" může stáhnout.

Důvodem celé zelené rebelie ale byly podle mnohých delegátů dva cíle: Vymoci si lepší pozici v koalici a přistřihnout křídla předsedovi Bursíkovi.

"Máme v regionech spoustu schopných lidí a odborníků. Ale tím, že se vedení stále ohlíží po nestranických jménech, vypadáme, že jako strana nemáme koho nabídnout. To ale není pravda. Bursík by měl počítat s tím, že má za sebou stranu," řekl jeden z členů rady.

Kdo vybere ministra?

Má vybrat nového zeleného ministra školství předseda Martin Bursík nebo republiková rada? Zelení se neshodují.

Jejich stanovy, které jsou platné z doby, kdy ještě nebyli parlamentní stranou, totiž nepočítají s tím, že by vůbec měli ministry.

A proto hlas republikové rady, nejvyššího stranického orgánu mezi sjezdy, nemá takovou váhu, jak by si její členové byli přáli. Může totiž předsedovi a vedení partaje jen doporučit, koho by si na tento post představovala, ale ten se tím nemusí řídit.

Petr Pávek odpovídá novinářům na jednání republikové rady Strany Zelených v Brně
Petr Pávek odpovídá novinářům na jednání republikové rady Strany Zelených v Brně | Foto: Martina Macková

Debata o tom, jak zařídit, aby předseda více "poslouchal" a dal na své straníky zaměstnala jednání rady na dlouhé hodiny. Předpokládá se totiž, že Bursík by si na post po odstoupivší Daně Kuchtové mohl představovat i odborníka z řad nestraníků, členové rady chtějí trvat na straníkovi.

Kuchtová i další krajské organizace navrhují na uvolněný post ministerského náměstka na ministerstvu školství Dušana Lužného, krajského šéfa zelených v Brně. Předseda Bursík v diskusích žádné jméno nenavrhl.

Jihočeská organizace požaduje revizi stanov a také mimořádný sjezd strany, který by měl být v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy