Bursík online: Za prezidenta bych volil Švejnara

red dom
8. 10. 2007 11:30
Rozhovor čtenářů Aktuálně.cz s předsedou Strany zelených
Po víkendu má jasno: zelení zůstávají ve vládě
Po víkendu má jasno: zelení zůstávají ve vládě | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dvanáct hodin víkendového jednání zvládl Martin Bursík podle svých představ: Strana zelených zůstává ve vládě, ačkoliv několikrát předtím se její významní členové vyjadřovali opačně.

"Bylo to dlouhé a živé jednání. Nikdo nenavrhl vystoupení z koalice. To je informace pro novináře, aby příště podobným návrhům dávali patřičnou váhu," řekl po jednání Bursík.

Ale čím se mu podařilo rebélii ve vlastní straně zvládnout? A byla skutečně poslední? Má ke křeslu ministra školství nejblíže náměstek Dany Kuchtové Dušan Lužný? Martin Bursík odpovídal on line v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz na tyto i další otázky.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:12Autor: pave

Otázka: pane Bursík myslíte že může normální člověk navrhnout zákaz topení uhlím?Myslíte že na to lidé a hlavně důchodci budou mít?Dejte jim svůj plat a pak asi ano

Martin Bursík: Dobrý den. Cílem Ministerstva životního prostředí je postupně nahradit vytápění domácností kamny a ústředním topením na uhlí čistším způsobem vytápění. V příštích zhruba šesti letech budeme moci využít peněz z Evropských fondů na dotace domácnostem na náhradu uhlí vytápěním na biomasou, solární energií, geotermální energií apod. Kdybych dal lidem svůj plat, moc by to ovzduší v obcích, které jsou zamořeny kouřem, nepomohlo. Do náhrady vytápění uhlím je třeba investovat miliardy.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:16Autor: Pegy

Otázka: Předpovídám Vám brzký konec ve vládě. Myslíte, že zvládnete vnitřní opozici Strany zelených ukočírovat?

Martin Bursík: Děkuji za předpověď. Pokusím se s tím nějak vyrovnat. Myslím, že se ta mediální bouře zase uklidní. Republiková rada přijala mimo jiné závěr, ve kterém vyzvala své členy, aby politické diskuse vedli mezi sebou na půdě Republikové rady a nechodili se svými problémy do médií. Drtivá většina členů Strany zelených jsou rozumní a rozvážní lidé.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:23Autor: Veronika

Otázka: Dobrý den pane ministře, chtěla bych se zeptat, zda Vás více (časově i profesně) zaměstnává post ministra životního prostředí nebo předsedy politické strany.Moc Vám držím palce v obojím.

Martin Bursík: Dobrý den. Naštěstí mohu věnovat významně více času Ministerstvu životního prostředí. To je má profese. A také mé zaměstnání, které mne velmi baví. Postupně se rodí výborný tým vedení resortu. Výjezdy po republice plánuji tak, že se po oficiálním programu scházím se zelenými z regionů a diskutujeme politiku. Jinými slovy, práci lze spojit.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:28Autor: jan

Otázka: Jak je to se clem na kompaktní zářivky a má je / nebo plánujete je instalovat ve Vašem ministerstvu / ? Děkuji a přeji hodně úspěchů .

Martin Bursík: Většina dodavatelů kompaktních kvalitních kompaktních zářivek, které jsou na našem trhu, sídlí v Evropské unii. Čili, žádné clo. Ve většině kanceláří na ministerstvu jsou staré trubicové zářivky, jejichž účinnost klesá s "věkem". V mé kanceláři dokonce byly klasické žárovky mignon á 40 W, v každém lustru tuším osm. Když přišel technik z Phillips Lignting řekl, "aha, tohle jsou lustry, které svítí tmu". výměnou za úsporné osvětlení jsme ušetřili více než 85% elektřiny.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:34Autor: E. Klamka, Brno

Otázka: Po přečtení článku "Do diáře zeleného ministra zahraničí" dávám před Vámi klobouk dolů pane Bursík! S takovým matějem za zády mít tak dobrého ministra zahraničí! Ale přece jen, autor je místopředsedou Vaší strany. Nemáte dojem že jedete na voze se čtvercovými koly?

Martin Bursík: Matěj Stropnický se stylizuje do role mladého rebela. Nectí pravidla. Účelově manipuluje s fakty. Nelíbí se mu současná koalice a nejraději by spolupracoval s ČSSD (s tichou - či dohonce hlasitou - podporou komunistů). Podle různých zdrojů skutečně koordinuje své aktivity s ČSSD. Jeho vyjádření na adresu předsedy vlády Topolánka či Karla Schwarzenberga byla dokladem jeho frackovitosti. V jeho věku jsem měl před zkušenými lidmi respekt, který si drřím i nyní. Říká se tomu pokora. Ale Stropnický není místopředsedou strany, je místopředsedou republikové rady. On zkrotne. Teď dostal od republikové rady formou usnesení de facto zákaz dělat to, co dělá. Tj. otevírat vnitrostranickou diskusi do médií. Když to poruší - jako, že on to nevydrží - bude se Republikové radě odpovídat. Takže shrnuji - trpělivost.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:37Autor: jaroslav kotrba

Otázka: Pane předsedo, nezklamte nás, část voličstva Zelených, které bych sebemrskačsky nazval notorické zoufalce po ODA, KDU, US a čtyřkoalici jste první strana, ve kterou jsme měli důvěru, ne jen menší nedůvěru než k ODS a ČSSD nebo nedej bože bolševikovi. Vystupte proti Stropn., Pávkovi aspol. nahlas!

Martin Bursík: Dobrý den. už se stalo. Včera na republikové radě. Pávek po všem to mediálním křiku neměl ani odvahu návrh na vytoupení z koalice předložit. Stropnický, který nevybíravě napadl Karla Schwarzenberga, se po vystoupení ministra zahraničí také neodhodlal ani k jedné otázce.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:37Autor: Jiří N.

Otázka: Existuje nějaký způsob, jak se strana může zbavit podprůměrných lidí jako Pavel Křivka?

Martin Bursík: Ve straně se lidé soatávají do funkcí a z funkcí volbou :-)

Odpovězeno: 08. 10. | 10:42Autor: Kuska

Otázka: Dobrý den, je lepší pít vodu z plastových lahví a následně je recyklovat nebo ze skleněných? Určitě přece musí záležet na tom, jak daleko se k recyklaci musí vozit, protože ty auťáky co je svážejí rozhodně na vodu nejezděj...

Martin Bursík: Neprosazujeme skleněné lahve. Prosazujeme vratné tenkostěnné PET lahve. Nyní se v systémui doprovolného sběru vrátí k recyklaci cca 52% prodaných lahví. V systému, kde budou zákazníci platit zálohy, předpokládáme účinnost systému nejméně 85 %. Jinak já jsem to doma vyřešil elegantně. Našli jsme po letech na webu odkaz na sifinovou láhev Sodafresh. Bombička na cca 150 litrů sodovky. "vyrobíte" si sodovku do skleněné lahve během deseti vteřin. Doporučuji. PET lahvë, to je mor civilizace. Stačí se podívat po příkopech a potocích. nehledě na situaci v rozvojových zemích, kde neexistuje systém jejich recyklace.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:45Autor: David

Otázka: Dobrý den, pane ministře. Co říkáte výstupu tzv. Pačesovy komise v tom smyslu, že se energetika Česka neobejde do budoucna bez jaderné technologie? Může na základě výsledků této komise dojít k tlakům na úpravu programového prohlášení vlády o stop stavu jádra? Budou Zelení nadále zásadoví?

Martin Bursík: Dobrý den. Nejde o výstup z Pačesovy komise. Sám prof. Pačes zprávu dementoval. Komise začala pracovat nedávno, teprve před několika týdny dostala z rozpočtu Úřadu vlády finanční prostředky na zaplacení expertů. První výstupy se očekávají za cca rok. Pačesova komise se zabývá dlouhodobým výhledem energetiky v ČR, to nesouvisí s programovým prohlášením vlády. jaderná energetika pro Zelené není náboženstvím, ale současně není důvodu přepisovat programové prohlášení vlády.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:50Autor: Jan Fischer

Otázka: Do roku 2020 chce EU vydat na jaderné technologie čtyřikrát více než na veškeré obnovitelné zdroje dohromady. Má-li se redukce emisí CO2 o 20 % dle záměru unie zdařit, znamená to v zásadě rehabilitaci jaderných elektráren. Proč to Zelení nechápou?

Martin Bursík: Neznamená. Monilý týden jsem byl na den na pravidelném setkání konzultantů v otázkách energetiky a klimatu v Salzburku. Jeden profesor z berlínské university měl velmi zajímavou přednášku, která dokládá, že k žádné "renesanci" jaderné energetiky nedochází. Naopak, v příštích cca 20ti letech se bude celkový instalovaný výkon jaderných elektráren ve světě snižovat. To proto, že se budou postupně odstavovat jaderné elektrárny, které dožijí. EU má společnou politiku podpory obnovitených zdrojů energie s cílem 20% podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie do roku 2020. Jadernou energetiku ponechává EU na členských státech.

Odpovězeno: 08. 10. | 10:56Autor: petrd

Otázka: SFŽP vyžaduje k doložení žádosti o dotaci tepelné čerpadlo takové množství materiálů, že mě to až šokovalo. Stanou se někdy dotace jednodušší a transparentnější? Plánuje se podpora hybridních automobilů - například odpočet DPH? Děkuji a držím Vám palce. Petr D.

Martin Bursík: Dokončujeme vyjednávání s Evropskou komisí na téma podpora instalací obnovitelných zdrojů a energetických úspor pro domácnosti. Jakmile bude dojednáno, otevřeme poslední dvě osy Operačního programu životní prostředí. Tam budou dotace i na tepelná čerpadla. nastavujeme transparentní a jednodušší prostředí. Díky za podnět, pokusím se to ohlídat. Podporu hybridních automobilů a dalších aut na alternativní paliva připravuje ministerstvo financí. V prvním kole prostřednictvím silniční daně. Další variantou je zkrácení doby odpisu. Pracujeme na tom.

Odpovězeno: 08. 10. | 11:02Autor: Robert Stal

Otázka: Kdybyste nebyl předseda koaliční strany, ale jen občan, a probíhala by přímá volba, koho byste volil? Můžete říct konkrétní jméno (jména)?

Martin Bursík: Volil bych profesora Jana Švejnara. Je to moderní ekonom, který vystudoval ekonomii a je akademicky činný na universitě v Pittsbourgu. Jím založený institut CERGE vychovává mladé ekonomy v ČR. Drží se velmi intenzivní kontakt s Českou republikou. Má zkušenosti z projektů v rozvojových zemích. Ví, co je to chudoba, Co je v moderním, širším pojetí blahobyt. Nemám pochyb o tom, že by obohatil předvolební debatu o nový pohled na budoucnost České republiky a její roli v Evropské unii. Jenže my bohužel přímou volbu nemáme, a tak se musím spolu s kateřinou Jacques dohadovat s ostatními politickými stranami a dvěma senátními kluby nad tím, na kom se shodneme.

Odpovězeno: 08. 10. | 11:02Autor: Olda

Otázka: Dobrý den, pan Lužný měl na starosti ve SZ problematiku odborných sekcí. Ta není dosud vyřešena a jejich velký počet je mírně řečeno nepřehledný. Kdy tuto problematiku, která je důležitá dovnitř i vně SZ vyřešíte?

Martin Bursík: [email protected] Děkuji za podnět.

Odpovězeno: 08. 10. | 11:05Autor: D. Adler

Otázka: Líbí se mi, jak navenek působíte. Pokud se nebudete dopouštět nadále nečestností a budete obohacovat politickou kulturu, podaří se vám sebrat jeden hlas ODS - ten můj. Jsem zvědav, jestli ve straně zvítězí straníci, nebo státníci. Co myslíte Vy?

Martin Bursík: Děkuji za podporu. Nadále se nečestností dopouštěti nebudu, protože se jich nedopouštím ani nyní (to byl jistě překlep). hlas od voliče ODS je cenný. Ne, bez legrace. Na mnoha setkáních s podnikateli jsem zjistil, že mostem mezi ODS a SZ jsou témata, jako modernizace, efektivita, inovace. Obě strany mají významný modernizační potenciál. Ve straně zvítězí straníci, ktří jsou současně státníky :-)

Odpovězeno: 08. 10. | 11:09Autor: Mihulka

Otázka: 1.Pane ministře, dobrý den, jak hodnotíte působení kolegy Schwarzenberga ve vládě?
2.Existuje situace, v níž by jste byl ochoten tolerovat jadernou energetiku?

Martin Bursík: Ad 1) velmi dobře. Karel Schwarzenberg si autoritu ve vládě nemusel budovat, "přinesl" si ji s sebou. Má respekt jak doma, tak v zahraničí. Není pochyb o tom, že významně napomáhá držet laťku vládě nahoře. Spolupracuje se mně s ním velmi dobře.
Ad. 2) zatím ne. Mám problém s nevyřešenou koncovkou palivového cyklu, tj. s nevyřešeným ukládáním vyhořelého paliva po desítky tisíc generací. A také jsou zde rizika havárie velikých rozměrů. Současně připouštím, že se může za deset, spíše dvacet let stát, že EU zjistí, že současná politika ochrany klimatu není účinná. Ale to by tady musela být nová generace bezpečných JE, o které se jen mluví. A současně by muselo být vyřešeno bezpečné ukládání vyhořelého paliva či jeho zpracování. Tedy: zatím ne.

Odpovězeno: 08. 10. | 11:10Autor: Sudová Ivana

Otázka: Pane Bursíku-nemám otázku,jen chci popřát pevné nervy.Nejsem sice vaše volička,ale příjemně jste mne překvapil.Hezký den*

Martin Bursík: Děkuji.

Odpovězeno: 08. 10. | 11:13Autor: Láďa

Otázka: Dobrý den, přeji Vám, ať dobře vyberete nového ministra/yni. Odpočinul jste si vůbec na té Vaši "dovolené"? Kam vyrážíte příště, bavilo by Vás to u moře?

Martin Bursík: Do chvíle, než nám na horách zahynul náš kamarád, jsem odpočíval psychicky. Pak už to byla (a je) jen bolest. Vůbec si nedovedu představit, že bych ještě někdy do vysokých hor vyrazil. zatím plánujeme na jaro 2008 Mont Blanc na skialpinistických lyžích. A v příštích dnech budu spát jednu noc s kamarády z horolezení na vrcholu Sněžky, na to se moc těším.

Omlouvám se všem, kterým jsem nestačil odpovědět. vše dobré, martin bursík

 

Právě se děje

Další zprávy