Zelení odstoupili z jednání o nové vládě

brp, ves
8. 12. 2006 17:15
Praha - Předseda zelených Martin Bursík řekl, že pro jeho stranu je nepřijatelný program, jaký navrhují obě velké strany.
Bursík dal Topolánkovi vědět: V tomto jednání s námi už nepočítejte.
Bursík dal Topolánkovi vědět: V tomto jednání s námi už nepočítejte. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zeleným však vadí také délka vládnutí, s níž se pro nový kabinet počítá.

"Zjistili jsme, že každý jednáme o něčem jiném. My chceme překlenovací vládu a dozvěděli jsme se, že ostatní mluví o vládě do roku 2010. To znamená vlastně celé funkční období," uvedl Bursík na tiskové konferenci.

O nové vládě tak nyní bude ODS jednat pouze se sociálními demokraty a lidovci.

ČTĚTE VÍCE:
ODS a ČSSD si vlastně rozumějí

Kdyby se vláda sestavovala jen podle programu, neměl by být problém. Většina návrhů, jež si vyměnily ODS a ČSSD, vypadá,jako by je psala jedna ruka.

Podle Bursíka teď zbývají jen dvě varianty. Buď vznikne "velká nárazníková koalice" ČSSD, ODS a KDU-ČSL, nebo někteří poslanci sociální demokracie podpoří původní projekt trojkoalice.

Řešení? Trojkoalice s podporou části ČSSD

"My tímto krokem vyjasňujeme politickou situaci. To je pozitivní," uvedl Bursík. Podle jeho slov zelení stále nechtějí vládu s podporou přeběhlíků. "Samozřejmě nechceme podporu od zjevně koupených poslanců, to by bylo nepřijatelné. Něco jiného ale je, když se skupina poslanců ČSSD rozhodne trojkoalici podporovat z vnitřího přesvědčení," dodal.

Takové řešení, které počítá s rozdrobením ČSSD, se ale nelíbí předsedovi sociálních demokratů Jiřímu Paroubkovi.Pokud někdo věřil Zeleným, že jsou politikařením nedotčenými nováčky, zde je důkaz o opaku. Ač jsou Zelení, nejsou to žádní političtí zeleňáčci, kteří by účelem, nedokázali posvětit prostředek. Politické pokrytectví má díky nim zelenou," uvedl v tiskové zprávě Paroubek.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
ČTĚTE VÍCE:
Topolánek slíbil vládu na příští týden

Premiér Mirek Topolánek předloží do konce příštího týdne prezidentu Václavu Klausovi seznam kandidátů na ministry nové vlády.

Zelení se nepřímo vyjádřili i k odchodu už druhého poslance z řad sociální demokracie. "V ČSSD začal pohyb, který má být v každé demokratické straně," řekl předseda Bursík.

Zelení už o svém kroku informovali premiéra Mirka Topolánka. Předsedu poslanců ODS Petra Tluchoře trochu mrzí, že jeden z partnerů odchází uprostřed jednání o programu vlády. "Ale ani to nepovažuji za žádnou katastrofu," uvedl pro ČTK.

Dodal však, že dosavadní jednání nebyla o vládě čtyř stran, ale o vládě vzniklé na dohodě čtyř stran. Podle Tluchoře jsou
nadále ve hře dvě varianty, které ODS označuje za trojkoalici a tříkoalici.

První koalicí myslí původní svazek ODS, KDU-ČSL a zelených s podporou ČSSD či její části, druhým modelem je vláda občanských, sociálních a křesťanských demokratů. Nejsilnější strana přitom dává přednost první možnosti, která podle Tluchoře mnohem více respektuje výsledky voleb a umožnila by lepší prosazování reforem.

Řešení podle zelených: trojkoalice s podporou části ČSSD.
Řešení podle zelených: trojkoalice s podporou části ČSSD. | Foto: čtk

V návrhu programu ODS "Sedm statečných reforem" chyběla hlavně problémy dopravy a ekologická témata. "Vadí nám například absence ekologické daňové reformy," řekl předseda Strany zelených. Ta se nechce podílet na kabinetu, který podporoval využívání jaderné energie.

"V návrhu programu úplně chybí některé naše priority jako třeba boj proti globálnímu oteplování nebo převedení kamionové dopravy na železnici," upřesnil Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy