Že bychom pracovali každý den? Zvažovali poslanci

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
16. 1. 2010 17:30
Myšlenka o každodenní práci ve sněmovně jen probublala
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci sněmovního ústavněprávního výboru se tento týden sešli na jednání, které jim přerušilo příjemně prodloužené vánoční volno.

Pro řadu z nich to byl jeden z posledních výborů, na které přišli - v květnu jim končí poslanecký mandát a ve volbách už nekandidují. I to možná vedlo k bilancování a snaze vylepšit práci kolegům, kteří "přijdou po nás".

"Možná, že by nebylo od věci, kdybychom chodili do práce každý den dopoledne, tak jako to mají poslanci na Slovensku. Odpoledne by pak byly výbory a podobně," zamyslela se končící poslankyně Občanské demokratické strany Eva Dundáčková, která ve sněmovně prožila dvanáct let.

Děti by mohly závidět

Česká sněmovna zasedá v cyklech, které určí organizační výbor. Poslední zasedání skončilo 11. prosince 2009. Například poslanci ze zmíněného ústavněprávního výboru tak přišli do práce po měsíci volna. Další cesta do pražské Sněmovní ulice je čeká až 26. ledna.

Nápad Dundáčkové se ihned zalíbil komunistickému zákonodárci Josefu Vondruškovi, jemuž se sněmovní kariéra také chýlí ke konci.

"To je pravda, že by to práci poslanců mohlo dodat vážnost a serióznost, kdybychom chodili do práce každý všední den ráno stejně jako lidé k soustruhu," řekl kolegům Vondruška.

Chodí tam jen ten, co se ptá...

Na žádné změně se nakonec poslanci neshodli. Prý ať si noví kolegové svůj rozvrh určí sami. Odložený zůstal i návrh KSČM, na základě kterého se debata o pracovní době poslanců  rozhořela.

Ten měl zaručit přítomnost ministrů a premiéra na interpelacích. Ovšem původně zamýšlený trest pro poslance byl netradiční - kdyby nepřišli ministři na interpelace, rozešla by se pro tento den i sněmovna.

Na interpelace ovšem nechodí nejen ministři, ale ani poslanci. "Je tam ten, který se ptá, ten další a maximálně ten po něm. A ještě předsedající," shodli se všichni na výboru

Problém s prezencí má sněmovna i při projednávání povinných zpráv, které jí musí předávat státní úřady. S tím se ale podle předsedy výboru Marka Bendy těžko může něco udělat. "Jsou zoufale nezáživné."

 

Právě se děje

Další zprávy