Ze 14 zdravotních ústavů budou dva, v Ostravě a Ústí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 3. 2012 15:28
Ústí n. L. místo původně navrhované Prahy poslanci prosadili navzdory kritice ministra
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sídla zdravotních ústavů budou v Ostravě a v Ústí nad Labem místo původně navrhované Prahy.

Navzdory nesouhlasu ministra zdravotnictví Leoše Hegera o tom ve středu rozhodla sněmovna, když přijala senátní úpravu vládní novely o ochraně veřejného zdraví.

Jejím cílem je sloučení ústavů a dosažení úspor. Předloha nyní míří k podpisu prezidentovi.

Ministerstvo zdravotnictví počítá se zachováním dosavadních regionálních pracovišť ústavů. Centralizací chce dosáhnout jejich ziskovosti, neboť stát je po první fázi reorganizace dotoval asi pěti miliony korun ročně.

Dva ústavy prý mají větší šanci uspět ve výběrových řízeních na velké zakázky a vydělat si třeba na lepší laboratorní vybavení.

Ústí nad Labem jako sídlo ústavu místo Prahy navrhla v Senátu Alena Dernerová (Severočeši.cz). Rovněž ve středu před poslanci argumentovala tím, že ústavy by měly být v regionech nejvíce postižených znečištěním.

Infobox

  • Zdravotní ústavy zakotvila novela od ledna 2003.
  • Hygienická služba se tehdy rozdělila na správní úřady, tedy krajské hygienické stanice, a na laboratorní a ostatní kapacity soustředěné do zdravotních ústavů.
  • Zdravotní ústavy dostaly za úkol při státním dozoru například odebírat a vyšetřovat vzorky pitné vody a vody koupališť a testovat výrobky.

Ministr Heger podpořil původní znění. Zdůvodnil to například dopravní dostupností a lepším vybavením pražského ústavu. Pro senátní úpravu ale nakonec zvedla ruku většina poslanců včetně Hegerových spolustraníků.

Novela se týká také hygienické služby. Nynějších 59 pracovišť už nebude v zákoně jmenovitě uvedeno.

Při první reorganizaci ústavů vytvořilo ministerstvo pro administrativně technické činnosti ze 14 zdravotních ústavů sedm celků. Státnímu rozpočtu to uspořilo 600 milionů korun ročně.

Státní zdravotní dozor podle ministerstva nyní zabírá jen nejvýše pětinu výkonu zdravotních ústavů. Zbývající kapacity nabízejí ústavy na trhu služeb. Z příjmů za diagnostiku, například viru chřipky či viru HIV, kterou platí zdravotní pojišťovny, dotují ústavy ostatní činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy