Zaorálek:Násilným řešením Janukovyč poškodí vztah se Západem

ČTK ČTK
5. 2. 2014 18:15
Zástupci ukrajinské menšiny v Česku napsali Hradu, že jsou pozváním Janukovyče znepokojeni.
"Nechceme násilí."
"Nechceme násilí." | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud prezident Viktor Janukovyč zvolí násilné řešení krize na Ukrajině, trvale poškodí své vztahy se Západem. Po setkání s náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou to ČTK a České televizi řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kyjev podle něj potřebuje Evropskou unii k obnově ekonomiky a bude ji potřebovat stále více. Cílem Západu je hledat takové řešení, které nepovede ke stupňování násilí, dodal.

Situace na Ukrajině je podle něj velmi těžká, ekonomika země je ve špatném stavu. "A jakkoliv Evropa nedává řekněme takový balík peněz jako Rusko v současné době, tak se domnívám, že bude stěžejní partner pro Ukrajinu v každém případě, pokud bude chtít své hospodářství stavět na nohy," vysvětlil Zaorálek.

EU podle něj nemůže dopustit, aby v těsné blízkosti jejích hranic docházelo k násilnostem. "Jde o to hledat způsob, jak především čelit násilí, mučení, jak zabránit tomu, aby se tam situace zhoršovala a aby se konflikt ještě eskaloval," řekl ministr zahraničí.

V souvislosti s politickou krizí na Ukrajině se kritika části české veřejnosti obrátila i proti prezidentu Miloši Zemanovi, který na podzim pozval Janukovyče na návštěvu Prahy. Nulandová dnes podle Zaorálka pozvání ukrajinské hlavy státu do ČR nekomentovala. "V tuto chvíli vyhlašovat, že s někým a priori nehodláme jednat, není příliš prozíravé," uvedl Zaorálek. Pokud Janukovyč bude řešit situaci v zemi v souladu s ústavou, je podobné jednání hlav států logické a smysluplné, dodal.

Náměstkyně amerického ministra zahraničí navštívila Prahu v rámci turné po evropských zemích. Nulandová míří i na Ukrajinu. Již dříve důrazně odsoudila násilnosti proti demonstrantům, zastrašování ukrajinských médií a pokusy potlačit politickou aktivitu lidí.

Americký viceprezident Joe Biden navíc v telefonickém rozhovoru znovu vyzval Janukovyče, aby se pokusil nalézt kompromisní cestu z nynější vnitropolitické krize v zemi.

Aby Zeman Janukovyče do Prahy nezval, vybídla dnes dopisem zástupkyně ukrajinské národnostní menšiny v Česku Olga Mandová. V dopise se píše, že ukrajinská menšina je znepokojena pozváním Janukovyče a považuje ho za kontroverzní. Zemana požádali, aby "jednoznačným způsobem vyjádřil nesouhlas s nedemokratickým postupem Janukovyče". Zároveň Zemanovi "čeští Ukrajinci" navrhli, aby se případná návštěva Janukovyče stala "diplomatickou platformou pro následná jednání s představiteli opozice".

"Pane prezidente, protože jste slíbil být prezidentem všech občanů České republiky, žádáme Vás, abyste respektoval i stanovisko občanů České republiky ukrajinské národnosti a znovu zvážil případné důsledky svého pozvání," napsali Ukrajinci Zemanovi. Dopis předali prezidentské kanceláři.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček ČTK sdělil, že se z pověření Zemana s představiteli ukrajinské menšiny již ve středu sešel. "Při přijetí byla diskutována jejich žádost, aby při návštěvě prezidenta Janukovyče v Praze zazněla jasná slova o nutnosti politického řešení krize a o nepřijatelnosti používání násilí při prosazování politických cílů. Tato slova v Praze jistě zaznějí," uvedl Kmoníček. Představitele ukrajinské menšiny poté požádal o pravidelné zasílání informací, "aby mohly být součástí podkladových materiálů pro pana prezidenta".

 

Právě se děje

Další zprávy