Žádné ohrožení justice tady není, rozčiloval se Babiš při uvedení Benešové do úřadu

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
30. 4. 2019 16:54
Premiér Andrej Babiš znovu zopakoval, že výměnou ministra spravedlnosti nenastanou žádné změny, které by mohly ohrozit nezávislost státních zástupců. "Žádné personální změny na státních zastupitelstvích se nedějí a nebudou dít," prohlásil Babiš chvíli poté, co uvedl do funkce novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Zároveň si postěžoval na neuspokojivé tempo přípravy zákonů. Nová ministryně slíbila, že práce urychlí.
Benešová se ujala ministerstva spravedlnosti. Věřím, že uděláme dobrý kus práce | Video: Radek Bartoníček

Přestože premiér při uvádění Marie Benešové do úřadu začal před novináři nejdříve vyjmenovávat návrhy zákonů, které chce, aby ministerstvo přineslo do sněmovny, stejně se nakonec řeč stočila k tomu, proč vlastně vyměnil  dosavadního ministra Jana Kněžínka za Benešovou.

"Byli jsme domluveni, že pan Kněžínek bude ministrem dočasně," opakoval Babiš už dříve řečené. Poté obhajoval nástup Benešové a ohradil se proti demonstracím, které proti jejímu jmenování proběhly v pondělí na několika místech České republiky.  

"Máme svobodu a demokracii, nechť lidi protestují. Ale já znovu opakuji, že kdybych měl tendence odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tak jsme ho mohli odvolat za menšinové vlády hnutí ANO," řekl Babiš a opakovaně označil Benešovou za bojovnici proti korupci.

Kněžínek nahradil loni v červenci ve vládě poslankyni ANO Taťánu Malou, která skončila po 13 dnech ve funkci kvůli obvinění z plagiátorství. "Já tehdy nabídl tento post paní ministryni financí Schillerové, aby to převzala. Ona přišla o půl sedmé ráno, že navrhuje pana Kněžínka," dokládal Babiš dalšími detaily dočasnost Kněžínkova angažmá.

Děkuji za vlídné uvítání

Sama Benešová děkovala Babišovi za uvedení do úřadu. "Děkuji panu premiérovi za vlídné uvítání, už na to nejsem moc zvyklá po těch bouřlivých dnech," řekla a slíbila, že urychlí práce ministerstva na návrzích zákonů.

"Věřím, že ministerstvo spravedlnosti fungovat bude a že uděláme dobrý kus práce pro občany. Zejména budu důrazná v tom, abychom začali urychlovat legislativní práce, které mají zpoždění, abychom předkládali kvalitní návrhy a pracovali rychle," prohlásila. 

Na dotaz Aktuálně.cz, zda premiér rozumí obavám části veřejnosti z výměny na postu šéfa spravedlnosti, Babiš prohlásil, že tyto obavy jsou zbytečné. "Žádné ohrožení justice tady není, jsou to vymyšlené věci," sdělil Babiš. A stejně jako mnohokrát v minulosti se rozpovídal o tom, jak je údajně zcela účelové jeho stíhání kvůli stavbě Čapího hnízda a čerpání evropských dotací na tuto výstavbu.

Babiš také opakovaně popřel, že by měl s výběrem Benešové něco společného prezident Zeman, kterému dělá tato žena poradkyni. "Není pravda, že by mně paní Benešovou doporučil pan prezident. Dozvěděl se to ode mě. A jestli tomu věříte, nebo nevěříte, to je váš problém. Já vám říkám, že to tak je. Bylo by korektní, kdybyste nechali paní ministryni pracovat, jasně deklarovala, že žádné změny nechystá, a žádné ohrožení není. Tak nechápu, že to stále někdo opakuje," prohlásil emotivně a rozladěně předseda vlády.

Babiš se sejde s Rekonstrukcí státu

Stejně jako v minulosti se často zmiňoval o tom, že je bojovníkem proti korupci a v tomto boji chce pokračovat. Podle svých slov se v úterý spojil s Pavlem Francem z Rekonstrukce státu, který dnes vyjádřil obavy z výměny ministrů na spravedlnosti. "Já jsem požádal paní ministryni, aby se soustředila na doporučení ohledně boje proti korupci. Záleží mi na tom, protože jsem založil protikorupční hnutí. Dnes jsem si psal s panem Francem, budeme mít společné setkání," podotkl.

Marie Benešová na úvodní tiskové konferenci vysvětlovala, jak je to s jejími dřívějšími slovy o tom, že by chtěla zkrátit období, po které bude Zeman ve funkci nejvyššího státního zástupce.

"Já si vyprošuji, abyste stále dokola říkali, že mu chci zkracovat období. On žádné nemá, to období je donekonečna. On tam může být de facto do důchodu. Pouze se tady léta tvoří zákon, který sami státní zástupci chtěli a sami si ho napsali. A jen se bude debatovat o tom, jak dlouhé období pana Zemana bude. To je celé, nic víc, nic míň," řekla nová šéfka spravedlnosti.

Pokud jde o konkrétní návrhy zákonů, na úvodní tiskové konferenci byla zmínka hned o několika. Například o návrhu zákona o lobbování či návrhu zákona o ochraně oznamovatelů.  "Nevím, proč to všechno tak trvá," postěžoval si Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy