Zákony leží, sněmovně chybí výbory

Martina Macková
29. 8. 2006 15:40
Praha - Ani téměř tři měsíce po volbách nemohou poslanci projednat jediný zákon. Sněmovna má sice vedení, ale ne výbory.
Kam si sednout?
Kam si sednout? | Foto: Ondřej Besperát

Právě ve výborech začínají diskuse o nových normách. Ani dnes, kdy se sešla Poslanecká sněmovna na první schůzi poté, co se konečně podařilo na sedmý pokus zvolit vedení, výbory neustavila.

Tyto skupiny poslanců, které by se měly podrobně vyjadřovat o zákonech podle svého zaměření, podle politiků zatím nemohly vzniknout. Strany se totiž dohodly, že je obsadí podle toho, jaká vznikne vláda. A vládu Česko zatím stále nemá.

Odklad o týden

Na stole už přitom leží například novela tolik kritizovaného silničního zákona, kterou předložila skupina poslanců ODS. Ti chtějí zvýšit horní hranici trestných bodů, při které by řidiči přišli o řidičský průkaz, z 12 na 18.

"Jestli si pan Topolánek půjde v pátek na Hrad pro jmenování své vlády, všechny výbory se nám rozsypou. Jejich sestavování o týden odložíme," řekl deníku Aktuálně.cz po dopoledním jednání s šéfy poslaneckých klubů předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Nově zvolený šéf poslanců Miloslav Vlček přijímá po telefonu gratulace.
Nově zvolený šéf poslanců Miloslav Vlček přijímá po telefonu gratulace. | Foto: Ondřej Besperát

Poslanci ustavení výborů odložili, stejně jako volbu jejich předsedů. Dnes na schůzi projednali jen zasedací pořádek a zaplacení volebních nákladů politickým stranám. Sejdou se zase 12. září.

Šéf sněmovny dnes odpoledne vypíše nové nominace do výborů. Strany tak budou moci navrhovat své poslance až do pátku 5. září. Pokud by se v polovině září poslanci na členech shodli, teprve poté se mohou výbory sejít a vybrat si předsedy. O těch bude muset zase sněmovna hlasovat.

Koho do výboru? Ne ministra

Problém je v tom, že členem výboru nesmí být člen vlády. Strany totiž nominovaly jména, která budou figurovat v navrhovaném Topolánkově kabinetu, a také ta, která ještě figurují v Paroubkově vládě.

Například Vlastimil Tlustý by měl být ministrem financí a také členem rozpočtového výboru za ODS. Lidovci zase navrhli své ministry Libora Ambrozka a Milana Šimonovského do výborů.

"Tito lidé by pak museli odstupovat z výborů a do nich by se museli znovu nominovat a volit noví členové. Nerad bych takto ve sněmovně začínal. Je to přitažené za vlasy," řekl Vlček.

Když není jasné, kdo bude v Česku vládnout, bylo by možná řešením nominovat do výborů straníky, kteří nepřicházejí v úvahu do vlády, ať už bude jakákoliv. Ovšem ne nyní. "Nominace jsou již uzavřené, je to problém," řekl Vlček.

Vlastimil Tlustý řekl, že je předčasné mluvit o tom, která jména chce ODS navrhovat do čela výborů.

Zasedání sněmovny.
Zasedání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

"Nabídli jsme ČSSD model z let 1996-98, kdy by uznala svoji pozici opozice a za toleranci naší vlády by mohla získat funkce ve výborech. Oni svoji opoziční roli ale nepřijímají," řekl deníku Aktuálně.cz Tlustý.

Podle Pavla Kováčíka, šéfa poslaneckého klubu KSČM, by se výbory mohly sestavit a ani s nejmenováním jejich šéfů by nemusel být velký problém. "Někdo může získat pověření šéfa sněmovny a pak řídit výbor až do zvolení jeho předsedy," řekl deníku Aktuálně.cz Kováčik.

 

Právě se děje

Další zprávy