Strany si za volby rozdaly půl miliardy

ČTK
29. 8. 2006 16:14
Praha - Poslanci schválili vyplacení volebního příspěvku svým stranám, za které byli letos zvoleni do sněmovny.
Jsme pro. Miliony rádi přijímáme.
Jsme pro. Miliony rádi přijímáme. | Foto: Ondřej Besperát

Peníze za voličské hlasy má podle doporučení dolní komory získat i strana SNK Evropští demokraté, pro kterou také hlasovalo více než zákonem požadovaných 1,5 procenta voličů.

Celkem tak má ministerstvo financí úspěšným stranám vyplatit přes půl miliardy korun. "Skutečná výše příspěvku politickým stranám na úhradu volebních nákladů za volby do Poslanecké sněmovny činí 514 154 700 korun," sdělila už dříve mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Jak se dělí miliony

Největší díl si díky rekordnímu zisku hlasů z celkové sumy ukrojí ODS, a to přes 189,2 milionu korun. Sociální demokraté získají téměř 172,9 milionu korun, KSČM přes 68,5 milionu. KDU-ČSL hlasy jejích voličů přinesou do pokladny skoro 38,7 milionu korun, kasa Strany zelených se naplní příjmem přes 33,6 milionu korun.

Z ostatních stran na příspěvek dosáhla už jen SNK ED, která má dostat téměř 11,2 milionu korun.

Žaloby na obzoru

Tato strana je ve sporu s ministerstvem financí kvůli výplatě jiného volebního příspěvku, a to za pražské komunální volby z roku 2002. Ministerstvo odmítlo vyplatit příspěvek za 15 mandátů v pražském zastupitelstvu kvůli tomu, že se strana voleb zúčastnila ještě jako "sdružení politické strany a nezávislých kandidátů".

 

Právě se děje

Další zprávy