Zakladatel Svobodných Mach: Klaus nám dal dobré rady

Kateřina Eliášová
13. 1. 2009 15:46
Novou stranu podporují rebelové z ODS i senátorka Janáčková
Zakladatel Svobodných Petr Mach
Zakladatel Svobodných Petr Mach | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nižší daně, méně státních úředníků a transparentnost veřejných zakázek. To jsou klíčová programová východiska nově vznikající Strany svobodných občanů.

Ačkoliv se Svobodní vymezili vůči ODS a hodlají být její silnou konkurencí, programově jsou si velmi blízké.

Rozdíl je snad jen v tom, že Svobodní zcela odmítají Lisabonskou smlouvu. Právě na toto stanovisko chtějí "nachytat" co nejvíce voličů a příznivců.

Povedlo se jim to zatím jen částečně. Svojí podporu nové partaji přiznali ti poslanci za ODS, kteří jsou proti ratifikaci paktu, tedy Alena Páralová, Jan Schwippel a Juraj Raninec.

Klaus dal dobré rady

Nechuť k Lisabonské smlouvě novou stranu spojuje s prezidentem Václavem Klausem. Zakladatel Svobodných Petr Mach odmítl, že by měl podporu hlavy státu jakkoli dojednanou.

"Pana prezidenta jsme o přípravě nové strany informovali. Dal nám do začátku pár dobrých rad," prohlásil Mach. Jaké, neřekl.

Podporu nové straně vyjádřili nicméně oba Klausovi synové.

Čekání na sponzory

Svobodní a domácí politika
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Svobodní a domácí politika

- zjednodušení daňového, správního a legislativního procesu
- snížení daní pro všechny poplatníky a posílení ekonomické nezávislosti jednotlivů na státu
- snížení veřejných výdajů a zmenšení byrokracie veřejné správy
- transparentnost všech úrovní politických institucí, politického rozhodování azadávání veřejných zakázek
- čistota veřejného prostředí bez extrémistické ideologie
- rozvoj jaderné eneregetiky a zastavení výroby biopaliv na úkor potravin

Strana jako taková zatím neexistuje, sbírá podpisy pro svůj vznik. Teprve pak se může zaregistrovat na ministerstvu vnitra.

Partaj tak má zatím jen přípravný výbor, který vedle Macha tvoří bývalý europoslanec Jiří Payne, publicista a spisovatel Benjamin Kuras, filosof Miloslav Bednář, obchodní manažer David Hanák a tajemník Klausova nadačního fondu Jaroslav Bachora.

Svobodní čekají na příspěvky sponzorů a příznivců.

"Vyzveme veřejnost a sponzory, aby nás finančně podporovali," řekl Mach. Provozní výdaje zatím hradí členové přípravného výboru ze své kapsy. Mach nevyloučil také podporu ze strany irského hnutí Libertas, v jehož čele stojí irský politik Declan Ganley. I ta je výrazným odpůrcem Lisabonské smlouvy.

"Do budoucna nevylučuji spolupráci mezi námi a Ganleyho hnutím," uvedl Mach, který zvažuje kandidaturu na šéfa nové partaje.

Pro euro i radar

Vyjádřil se i ke dvěma dalším klíčovým vnitropolitickým tématům, radaru a zavedení eura, kterému se nebrání.

"S eurem chceme vyčkat, až to bude skutečně výhodné pro většinu občanů České republiky a budeme pro to požadovat referendum," vyjádřil se zakladatel partaje Petr Mach k otázce zavedení jednotné evropské měny.

V otázce radaru si Svobodní také s ODS notují. "Jsme pro transatlantické spojenectví. Jeho projevem může být i dobrá smlouva o radaru," dodal Mach.

Svobodní by rádi kandidovali už letos v červnu do evropských voleb. Zamířit ale chtějí i do českého parlamentu. Řádné parlamentní volby mají být za rok a půl.

 

Právě se děje

Další zprávy