Přeběhlíky nelákáme, hájil Mach svoji stranu

Domácí Domácí
13. 1. 2009 10:56
Zakladatel Strany svobodných občanů byl hostem online rozhovoru Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Třiatřicetiletý Petr Mach, ředitel think-tanku CEP (Centrum pro ekonomiku a politiku), představil v pondělí svoji novou stranu, s níž se chce už v červnových volbách do europarlamentu ucházet o přízeň voličů.

Strana svobodných občanů (SSO), která se profiluje jako euroskeptická, chce nabídnout lidem alternativu těm, kteří mají pravicové smýšlení, ale nezamlouvá se jim politika Občanské demokratické strany.

"Svoboda je hlavní princip, který hájíme a vadí nám omezování svobody v podobě mnoha zbytečných předpisů a regulací," vysvětlil Mach název své strany v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

SSO už veřejně podpořila řada osobností veřejného života i politiků. Ruku pro ni zvedli například oba synové prezidenta, ale i nespokojenci z řad poslanců ODS. "Nelákáme žádné přeběhlíky," bránil se zakladatel strany před nařčením.

Stop Lisabonu

Jako hlavní cíl si nyní vytyčil zabránění ratifikaci Lisabonské smlouvy. "Ve srovnání s Lisabonskou smlouvou považuji stávající smlouvy, které schválili občané ČR v referendu o vstupu do EU, za lepší," vysvětlil své pohnutky. Chtěl by vyjednat smlouvu novou, jednoduchou a čitelnou.

Pro vystoupení Česka z EU by nyní ruku nezvedl. "Jestli se ale jednou ukáže členství v EU pro ČR evidentně nevýhodné, budu pro vystoupení," dodal jedním dechem.

Jasný názor má i na otázku vyrovnání státu s církvemi, které se stalo v posledních měsících hodně diskutovaným problémem. "Myslím si, že by bylo správné domluvit se na nějakém narovnání - aby církve dostaly zpět majetek, který jim stát - jako jiným - vzal po roce 1948 a aby přestaly dostávat na svoji činnost od státu peníze daňových poplatníků," odpověděl na dotaz jednoho ze čtenářů.

Co dalšího Svobodní nabízejí? Další odpovědi Petra Macha si přečtěte zde:

Odpovězeno: 13. 01. | 10:04Autor: sir Humprey

Otázka: Dobrý den, jste pro vystoupení ČR z EU?

Petr Mach: Teď se snažím zabránit ratifikaci Lisabonské smlouvy. To znamená, že ve srovnání s Lisabonskou smlouvou považuji stávající smlouvy, které schválili občané ČR v referendu o vstupu do EU, za lepší. jestli se je podaří udržet, budu pro to, aby se země EU pokusily dojednat smlouvu novou - jednoduchou a čitelnou, jasnmě vymezující kompetence EU. jestli se ale jednou ukáže členství v EU pro ČR evidentně nevýhodné, budu pro vystoupení. Nyní se snažím, aby se zachovaly platné smlouvy a nebyly nahrazeny nevýhodnou Lisabonskou smlouvou.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:09Autor: jjumbik

Otázka: Souhlasíte s tím, aby se snížil počet europoslanců a členů EK, jak to předpokládá LS?

Petr Mach: Ano, to je asi jediné, co se mi na Lisabonské smlouvě líbí. Ale v Lisabonské smlouvě jinak převažují ustanovení, která jsou pro Českou republiku nevýhodná. Pokud se podaří zabránit ratifikaci Lisabonské smlouvy a začne se vyjednávat nějaká nová, lepší, bodpořil bych snížení počtu eurokomisařů. Ve vší úctě např k panu Špidlovi, jeho úřad v komisi je v celku zbytečný. Nemá žádné pravomoce.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:12Autor: Sunny29

Otázka: Dobrý den, dostanou ve Vaší straně prostor i ženy nebo to bude jen maskulinní uskupení jako je ODS? Nemyslíte si obecně, že na naší politické scéně chybí ženy? Děkuji za odpověď

Petr Mach: Na stránce strany http://svobodni.cz/sekce.aspx?id=6 jsme zveřejnili okruh několika osobností, které vzniku naší strany vyjádřily podporu. Tam najdete řadu žen. Je tam např. známá meteoroložka Dagmar Honsová (která bloguje i na aktuálně), paní poslankyně Páralová nebo paní senátorka Janáčková. Ženy v politice chybí a budu rád, pokud se sympatické ženy zapojí do Strany svobodných občanů.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:15Autor: František Svoboda

Otázka: Dobrý den pane Machu, zajímá mě, co si myslíte o monarchistické myšlence v kontextu naší země? Dokážete si představit fungující konstituční monarchii na našem území? Děkuji.

Petr Mach: Mnoho dnešních evropských konstitučních monarchií (Británie, Dánsko, Švédsko, Belgie atd.) se prakticky neliší od prezidentských demokracií. Takže z praktického hlediska by to asi bylo jedno. Až na to, že bychom stáli před problémem, kdo by zvolil monarchu. Pokud by ho měl zvolit parlament, což by bylo logické, pak by se taková monarchie asi příliš nelišila od prezidentské demokracie. Takže bych zachoval stávající systém demokracie s voleným prezidentem.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:18Autor: Béda

Otázka: Dobrý den. Vy a Vaši kolegové vytýkáte ODS zradu programu a přistoupení na koaliční kompromisy. Mám tedy Vaši stranu chápat jako stranu bez koaličního potenciálu, bez schopnosti přistoupit na koaliční kompromis, stranu preferující neprůhledné opoziční smlouvy? Budete komunisté naruby?

Petr Mach: Nevytýkám ODS, že přistoupila na koaliční kompromisy. Kompromisy jsou ve vládě nutné. Nebylo ale např. nutné zavádět pokřivenou rovnou daň, na které vydělala jen úzká skupina daňových poplatníků. A hlavně: ODS byla původně proti Lisabonské smlouvě. Změna názoru ODS na Lisabonskou smlouvu nebyla důsledkem koaliční spolupráce. V koaliční smlouvě není o Lisabonské smlouvě ani slovo.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:20Autor: imax

Otázka: Benjamin Kuras, to je ten novinář z Britských listů?

Petr Mach: Benjamin Kuras bloguje např zde na aktuálně.cz - http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/benjamin-kuras.php Jestli se některé jeho články objevily na Britských listech, nevím.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:28Autor: Honza V.

Otázka: Vážený pane doktore,

je možno od vaší nové svobodymilné strany očekávat, že bude prosazovat:
A) Možnost vlastnit též výkonnější zbraně než jsou pistole a revolvery (USA)
B) Mimo město jezdit autem tak rychle, jak řidič sám uzná za vhodné a bezpečné (ostrov Man).
C) Města bez zpomalovacích retardérů

Petr Mach: V motu máme "svobodu" a "odpovědnost". Tedy nikoliv svobodu bez limitů. Např. ve dvou evropských zemích existuje možnost jezdit autem bez omezení rychlosti: Na ostrovu Man a v Německu - ale jen tam, kde není jiné omezení. Na Manu i v Německu na většině úseků nějaké omezení rychlosti existuje. U nás existuje na dálnicích limit 130, protože jen málokterý úsek dálnic umožňuje bezpečnou jízdu při vyšší rychlosti. Ale dálnice se zlepšují, tak brzy bude možné uvažovat o zvýšení limitu. Zrušení limitu bude dávat smysl až tehdy, když bude většina úseků umožňovat bezpečnou rychlou jízdu. Jinak by stejně musely být na většině úseků omezující značky. Retardéry v rezidenční čtvrti, kde se pohybují chodci a děti, mají smysl.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:29Autor: Radek Zmarzlák

Otázka: Chci se stát členem Vaší strany,kam se mám obrátit?

Petr Mach: Strana začne přijímat uchazeče o členství, až ji zaregistruje Ministerstvo vnitra. Nejprve musíme shromáždit tisíc podpisů, které se k žádosti o registraci musí předložit. Ve sbírání podpisů nám můžete pomoci - viz http://svobodni.cz/.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:33Autor: leporelo z lepenky

Otázka: Dobrý den, jste rád, že jste občanem EU?

Petr Mach: Jsem rád, že jsem občanem České republiky, i když mě zde mnoho věcí štve. Jsem i rád, že Evropská unie nabízí obyvatelům členských států prostor s volným pohybem zboží a osob. Je ale mnoho věcí, které mě na EU vadí. Je to jednak nerespektování výsledku irského referenda (řekli NE Lisabonské smlouvě), je to i nadbytek nesmyslných regulací a předpisů (typu zákaz žárovek) a byrokratické přerozdělování peněz (posíláme desítky miliard korun do Bruselu, aby pak někdo získával miliardy dotací). Evropa je můj nejoblíbenější kontinent:-), ale kromě EU rád cestuju i po Norsko, Švýcarku nebo - níže jedním čtenářem zmíněném Ostrovu Man.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:38Autor: Honza

Otázka: Napište prosím několik konkrétních důvodů,proč by ČR neměla ratifikovat LS,doufám,že to nevysvětlíte klasickým tlacháním o ztrátě suverenity.Jinak Vám přeji,abyste ODS ubrali voličský potenciál.

Petr Mach: 1) Změna vády hlasu zástupce České republiky v Radě ministrů EU (orgán EU, který rozhodnuje o směrnicích, které se pak povinně mění v české zákony). Nový způsob výpočtu váhy hlasu je nevýhodný pro Irsko, pro Českou republiku a další středně velké státy a výhodný pro státy velké, nejvíce pro Německo. To by znamenalo, že by ve více případech mohla být v EU schválena legislativa nevýhodná pro Českou republiku. V mnoha oblastech se kromě tohoruší princip jednomyslnné shody - nově bude moci EU např. přehlasovat ČR pokd jde o povinná biopaliva nebo větrné elektrárny. Dosud může EU takové směrnice přijímat jen když se na nich shodnou ministři všech členských států. nevě má existovat většinové hlasování o těchto a dalších věcech. Nejvíc mi ale vadí princip, podle kterého by mohla - bude-li Lisabonská smlouva přijata - měnit tuto smlouvu a tak získávat další pravomoce na úkor členských zemí - bez potřeby ratifikace takových změn všemi členskými státy. Lísaboská smlouva je opravdu pro Českouz republiku škodlivá a vadí mi, že ČSSD, Zelení a ODS tuto smlouvu prakticky jednomyslnně protlačují.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:39Autor: Triska

Otázka: Chtel bych se optat,jake opet prebehliky ocekavate?Volil bych novou stranu okamzite,ale zcela s novym obsazenim.Tedy bez prebehliku.

Petr Mach: Nelákáme žádné přeběhlíky. Pokud se ke Straně svobodných občanů přihlásí nějaký poslanec či senátor, který je dlouhodobě proti Lisabosnké smlouvě - utítám to - pokud to bude důvěryhodný poslanec či senátor. Není ale naší motivací kohokoliv "přetahovat".

Odpovězeno: 13. 01. | 10:41Autor: Fidelísimo

Otázka: Nenasel se ve vasem "tanku" nejaky lepsi miric a strelec, ktery by vymeslel zajimavejsi nazev? Takhle vypadate jako neco mezi SOS a Waffen SS.

Petr Mach: Strana svobodných občanů je výstižný název. Svoboda je hlavní princip, který hájíme a vadí nám omezování svobody v podobě mnoha mnoha zbytečných předpisů a regulací. Používáme zkratu "svobodní" www.svobodni.cz je naše webová adresa.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:44Autor: student

Otázka: Souhlasím s Vámi v kritice Lisabonské smlouvy, ale i Ganley chce federální Evropu. Když jste pro-američtí, proč nepodporujete vznik USE - Spojené státy evropské?

Petr Mach: Nejsme "pro-amareičtí". Jen si myslíme, že pro dlouhdoobou bezpečnost České republiyk a její udržení jako nezávislého státu se není možné spoléhat na přátelství Ruska či Německa. Proto jsme přesvědčeni o potřeby silného transatlantického spojenectví, tedy vojenské a bezpečnostní spolupráce mezi ČR, dašími evropskými zeměmi a Spojenými státy. To, že mohou Spojené státy fungovat jako federální země se silnou federální vládou, neznamená, že by to stejné mohlo fungovat v rámci EU. Evropa je tvořena mnoha různě velkými národy a je potřeba, aby mezi nimi existovala nějaká stabilní rovnováha. Nejsem pro Spojené státy evropské - v takovém modelu bychom byli my Češi vždy a ve všem přehlasováni.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:46Autor: Petr

Otázka: Vazeny pane Machu. Jaky mate nazor na vyrovnani s cirkevnimy majetky?

Petr Mach: Nejsem členem žádné církve, ale jsem zastáncem odluky církví a státu. Proto si myslím, že by bylo správné domluvit se na nějakém narovnání - aby církve dostaly zpět majetek, který jim stát - jako jiným - vzal po roce 1948 a aby přestaly dostávat na svoji činnost od státu peníze daňových poplatníků. Taková dohoda o narovnání vztahů by musela mít podporu všech hlavních politických stran - tedy včetně ČSSD, aby ji další vláda nechtěla zrušit.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:48Autor: Lada

Otázka: Dobry den! Chtel bych se zeptat, jak se chcete stat alternativni stranou pro pravicove volici, kdyz vetsina soucasnych clenu vasi strany byl clenem ODS? Nebude z Vas jen ODS c.2 pod jinym logem? Dekuji za odpoved a preji hodne uspechu!

Petr Mach: Většina z asi tisícovky podpůrných emailů, které jsem dosud dostal, byla od lidí, kteří píší, že nebyli nidky členem žádné politické strany.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:49Autor: lexus

Otázka: Pane Machu Vaše strana "svobodní" - není to náhodou stejný název jako "svobodní" v čele s tím Rakouským bláznem s fašistickými názory co se nedávno zabil ožralej v autě?? Co máte s těmi Rakouskými "nácky" společného??

Petr Mach: Neinspirovali jsme se nikde v zahraničí. Svoboda je pro nás hlaví hodnotou a cítíme se být i svobodní ve vyjadřování svých názorů - ať již jde o Lisabonskou smlouvu nebo další důležité otázky.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:52Autor: mhj

Otázka: Dobry den.Chtel bych se Vas zeptat jestli si myslite za Evropska unie chce pomoci ostatnim statum nebo je to pouze organizace, ktera dotacemi zlikviduje konkunrenci a za 15 - 20 let z toho budou nejvice tezit staty jako Anglie, Nemecko, Italie a Francie?

Petr Mach: Bohužel mnohdy jednání EU vypadá tak jak popisujete - jako kdyby velké státy říkaly: dostanete dotace, ale musíte přijmout legislativu, kterou my vymyslíme. Od Slováků chtěli, aby zavřeli jadernou elektrárnu, Češi museli zlikvidovat cukrovary. Musíme v cenách elektřiny dotovat drahé solární a větrné elektrány, jejichž technologie pochází převážně z Německa atd. Proto jsem pro zrušení systému evropských dotací a jsem pro to, aby legislativa přijímaná na úrovni EU nebylaovlivněná těmito dotacemi, touto metodou cukru a biče. Proto jsem proti Lisabonské smlouvě, aby zůstala České republice alespoň taková váha hlasu v Radě ministrů EU, jaká platí dnes.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:56Autor: vilda

Otázka: jake mate reseni pro cikany, kteri nasi zem jenom zdimaji a vydiraji poctem narozenych deti, deti, o ktere nedbaji a delaj je jenom pro pridavky a porodne,strana , ktera toto vyresi, ma muj hlas

Petr Mach: Jsem pro celkovou změnu systému sociálních dávek tak, aby nemohlo docházet k tomu, že pro někoho jsou motivací mít další a dalš íděti, aniž by jejich rodiče kdykoliv pracovali a platili daně. Jsem proti zřizování nových úřadů (viz nová vládní "Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách") změnit se musí systém sociálních dávek, aby každý byl motivován vydělávat si na živobytí a na výchovu potomků prací.

Odpovězeno: 13. 01. | 10:58Autor: Vlk

Otázka: Moje otázka směřuje do daňové problematiky. Zastáváte (SS O) princip rovné daně nebo progresivní? A máte vypracovaný ekonomický program, který z jednoho nebo druhého konceptu vychází? Děkuji.

Petr Mach: Já mám velmi jasnou představu o jednoduchém daňovém systému a plán na zásadní snížení daní pro všechny, ale detailní program bude tvořit až řádně zvolený orgán Starny svobodných občanů po ustavujícím sněmu. My jsme zatím jen Přípravný výbor. Budu mít ambici zásadním způsobem ovlivnit daňový program "svobodných" před parlamentními volbami. Nyní se ale musíme soustředit na volby do Evropského parlamentu.

Odpovězeno: 13. 01. | 11:00Autor: Milan Koudelka

Otázka: Dobry den pane Machu,
preji Vam uspech s Vasi novou politickou stranou. Konecne se mozna hneme z te politicke krece, poslednich let. Doufam ze nezustane jen u slov a vyhnou se vam skandaly a korupcni kauzy.
Doufam ze brzy rozsirite svuj web a dozvim se vice informaci, rad bych Vas pripadne podporil.

Petr Mach: Děkuji za podporu. Je 11:00. Omlouvám se tímto, že jsem věhem uplynulé hodiny nestihl odpovědět na vechny položené otázky, snad někdy příště. Zdravím všechny čtenáře aktuálně.cz, Petr Mach, Strana svobodných občanů (www.svobodni.cz)

 

Právě se děje

Další zprávy