Zahradil připustil, že chce vést frakci europarlamentu

Tereza Šídlová
27. 1. 2011 14:00
Europoslanec z ODS říká, že má nadpoloviční podporu svých kolegů konzervativců.
Jan Zahradil.
Jan Zahradil. | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Europoslanec Jan Zahradil poprvé přiznal, že má zájem (byť prozatímně) řídit konzervativní frakci v Evropském parlamentu. Její dosavadní šéf, Polák Michal Kamiński, totiž hodlá rezignovat.

"Je tady nadpoloviční většina členů frakce, kteří mě přesvědčují, abych se ujal prozatímního řízení frakce. Pokud to bude hladké řešení, půjdu do toho," řekl Zahradil.

Podle jeho informací dnes Kamiński rozešle svůj rezignační dopis. Příští týden ve středu se má vedení frakce sejít a situaci řešit.

"Nejde mi o osobní ambice, ale aby ten přechod byl co nejhladší," uvedl dále europoslanec z ODS.

Pokud se Zahradil, současný místopředseda frakce, stane jejím šéfem, bude jeho vedení zřejmě jen dočasné. V listopadu či prosinci se totiž bude podle už dřívějšího plánu volit regulérní předseda. Zdroje z frakce hovoří o tom, že podle tiché dohody se má funkce ujmout někdo z britských europoslanců.

Problém s vedením u Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR) souvisí s děním na vnitřní politické scéně Polska. Kamiński a několik jeho kolegů odešlo loni na podzim z polské strany Právo a spravedlnost (PiS).

Dosavadní šéf jedné z menších europarlamentních frakcí, jejíž součástí kromě PiS a ODS jsou třeba britští konzervativci, označil tuto polskou stranu za krajně pravicovou.

Na Kaminského odchod tlačili právě europoslanci ze strany bývalého polského premiéra Jaroslawa Kaczynského.

 

Právě se děje

Další zprávy