Zadržte Klause, žádají Severočeši Ústavní soud

Petr Holub
18. 11. 2010 20:00
Nově zvolení senátoři za Sveročechy.cz poslali soudu druhou stížnost
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Už druhou ústavní stížnost poslali během týdne nově zvolení senátoři za stranu Severočeši.cz. Podle informací Aktuálně.cz v druhé stížnosti ještě přitvrzují.

"Stížnost jsme odevzdali v pondělí," potvrdila na přímý dotaz senátorka Alena Dernerová, která dokument podepsala s kolegou Jaroslavem Doubravou.

Šestnáct sporných hlasů

První stížnost doručili Severočeši na brněnskou adresu Ústavního soudu minulý čtvrtek. Stěžovali si v ní na 24. schůzi Senátu, která proběhla na přelomu října a listopadu. Na schůzi totiž hlasovali senátoři, kteří svůj mandát neobhájili při volbách v druhé polovině října.

Podle Severočechů už neměli právo hlasovat, protože jejich mandát získali nově zvolení senátoři. Proto ve své první stížnosti žádali ústavní soudce, aby zasáhli a schválené zákony zrušili.

Ústavní soud zatím oficiálně nereagoval a mezitím dostal od Severočechů novou, naléhavější stížnost. Týká se páteční 25. schůze horní parlamentní komory, kde rovněž ještě hlasovali „staří" senátoři zvolení 13. listopadu 2004.

Na této schůzi Senát schválil čtyři úsporné zákony navržené vládou Petra Nečase teprve v říjnu. Škrtáním sociálních dávek a zvýšením některých daní mají snížit rozpočtový deficit o 35 miliard korun.

Na páteční schůzi zákony prošly jen díky hlasům šestnácti odcházejících senátorů. Z toho bylo třináct občanských demokratů a tři z klubu TOP 09.

Nepodepsat a nepublikovat

Ve své druhé stížnosti žádají Severočeši víc než v první. V podání z minulého čtvrtka pouze chtěli, aby Ústavní soud časem zrušil zákony schválené na 24. schůzi.

Tentokrát navrhují, ať Ústavní soud zasáhne ihned, aby čtyři úsporné zákony z 25. schůze nezačaly vůbec platit. Volbou nových senátorů z nevládních stran totiž občané vládní úspory jasně odmítli, argumentují Severočeši.

Ústavní soud by tedy měl vyzvat prezidenta Václava Klause, ať zákony nepodepisuje do té doby, dokud soudci nerozhodnou o tom, jestli při jejich schvalování nebyla porušena ústava.

Pokud by Klaus zákony podepsal ještě předtím, než o nich soud začne jednat, měli by soudci podle stěžovatelů uložit ministru vnitra Radku Johnovi, aby nové normy nepublikoval. I tím by byla jejich platnost odložena.

 

Právě se děje

Další zprávy