Z Temelína je diplomatický problém, Francie protestuje

Tereza Šídlová
18. 10. 2012 13:40
Podle ČEZ francouzský uchazeč nesplnil zákonné podmínky tendru
Francouzský prezident Francois Hollande.
Francouzský prezident Francois Hollande. | Foto: Reuters

Praha - Z vyřazení francouzské společnosti Areva z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se stává diplomatický problém.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Vincent Floreani krok ČEZ označil za „neobvyklý postup". Podle ČEZ nabídka Arevy nenaplnila zákonné požadavky tendru.

„Toto rozhodnutí bylo učiněno na základě právních závěrů, které jsou pro tento typ mezinárodních výběrových řízení v tomto stadiu velmi nezvyklé. Jedná se o neobvyklý postup vůči jedné z předních společností daného odvětví, zběhlé v účasti ve výběrových řízeních," uvedl mluvčí Floreani.

A dodal, že české rozhodnutí bylo nečekané.

"Velice nepříjemná věc"

Právě Floreaniho šéfovi, Laurentu Fabiusovi, sdělil nepříjemnou zprávu jako první český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při své návštěvě Paříže před dvěma týdny. Schwarzenberg Aktuálně.cz už tehdy řekl, že se „samozřejmě jedná o velice nepříjemnou záležitost".

Arevě stále plyne patnáctidenní lhůta na odvolání se.

„Areva si i nadále přeje účastnit se dalších fází tendru za zákonných a spravedlivých podmínek. Francouzské úřady si přejí, aby se v opravném řízení vysvětlila případná nedorozumění, která mohla vést k rozhodnutí v souvislosti se společností Areva," dodal Floreani. ČEZ už však dříve prostřednictvím svého mluvčího Ladislava Kříže sdělil, že cesta zpět do tendru v podstatě neexistuje, opravení chyb či doplnění informací prý nedovoluje zákon o veřejných zakázkách.

Česko-francouzské vztahy, dříve rozhoupané neshodami na evropské půdě, se přitom právě díky spolupráci v jaderné energetice v posledních měsících zlepšily.

V tendru na dostavbu Temelína tak zůstali už jen dva uchazeči - americký Westinghouse a ruské konsorcium MIR.1200.

 

Právě se děje

Další zprávy